Image
Morten Dæhlen, Kristin Braa. Tanzania, departementsråd, Myanmar, DHIS2

San Hone from the Health Ministry in Myanmar is awarded Best student at the DHIS2 Academy by secretary general Mboki M. Ulisbisya. Now she is celebrating vith dean Morten Daehlen and project manager Kristin Braa from University of Oslo.

Hele verden er hekta på norsk helse-IT

Angola og Afghanistan siste tilskudd brukere av UiO-system.

Dar es Salaam, Tanzania

Kristin Braa, Domingos, Tanzania, DHIS2

– Jeg er forelsket i DHIS2, sa Domingos Francisco Gaspar fra helsministeriet i Angola.

– Jeg er i ferd med å bli forelsket, sa Said Iftekhar Sadaat fra helseministeriet i Afhanistan.

De to var blant de 70 deltakerne fra 16 land på et akademi for brukere av helseinformasjonssystemet DHIS2 i Dar es Salaam, Tanzania, denne uka.

Suksessrikt UiO-system

DHIS2 er det sentrale helsedatasystemet i HISP (The Health Information Systems Programme) ved Institutt for informatikk ved UiO. 

 

Det begynte som et doktorgradsprosjekt i Sør-Afrika i 1994. Målet var å utvikle et leverandøruavhengig helsesystem i landet basert på moderne mobilteknologi og mobilt internett. 

DHIS2

DHIS 2 (District Health Information Software) er et helseinformasjonssystem basert på åpen kildekode, mobilnettet og mobile enheter.

Les mer på Morten Dæhlens blogg

Det ble raskt svært populært i en rekke land spesielt i Afrika og Asia,  som har dårlig utbygd fastlinje-basert teleinfrastruktur.

DHIS2 brukes nå i over 60 land.  Og det strømmer stadig på med flere, hvorav Angola og Afghanistan er de siste medlemmene i HISP-familien.

Fem år gammelt akademi

– For fem år siden så vi at det var behov for opplæring av teknisk personell hos helsemyndigheter, konsulenter, frivillige organisasjoner og andre brukere av systemet, sier professor Kristin Braa, prosjektleder for HISP.

DHIS2-akademi

  • Startet i 2011
  • Formålet er opplæring og trening i bruk og uvikling av DHIS2
  • Flere samlinger årlig, med deltakere fra et stadig økende antall land som bruker systemet.
  • Deltakerne blir sertifisert i ulike moduler i DHIS2

Les mer om DHIS2 Academy her

Det ble starten på de regionale DHIS2-akademiene, hvor brukerne får opplæring i å tilpasse systemet til nasjonal bruk. Det vil si at de kan tilpasse lokale "bruker-caser" til systemet.

Så langt har mer enn 2600 deltatt disse akademiene.

Akademiet i Dar es Salaam denne uka handlet om teknisk design og kundetilpasning.

– Det er gøy at akademiene har blitt så populære. I tillegg til opplæringen ser vi også at brukerne i de ulike landene lærer mye av hverandre ved å møtes på denne måten, sier Braa.

Så langt har det vært avholdt nærmere 50 slike akademier, og Braa forteller at det planlegges 15-20 akademier neste år i ulike land. 

Begeistret helsetopp i Tanzania

Hun er også stolt over at departementsråd Mpoki M. Ulisbisya ved helseministeriet i Tanzania tok seg tid til å komme på akademiets siste dag for å dele ut sertifiseringsbevis til deltakerne.

DHIS2, Tanzania

Helsemyndighetene i Tanzania har vært brukere av det norskutviklede systemet lenge.

Ulisbisaya er også blant de største DHIS2-entusiastene.

– Det er store utfordringer forbundet med å få tilgang til helsedata av god kvalitet, ikke minst ute i regionene. Ved innføring av DHIS2 lokalt får vi mye bedre grunnlag for å kunne ta riktige beslutninger, noe som gjøre helsevesenet bedre, sa departementsråden.

Han roste også det gode samarbeidet både med prosjektteamet ved UiO og Universitetet i Dar es Salaam og mellom de ulike landene som er med i HISP.

Afghanistan med pilot

Afghanistan jobber intenst med å få på plass en pilot av det norskutviklede systemet til våren. Åtte representanter fra helseministeren i landet var til stedet på akademiet i Dar es Salaam.

Afghanistan, DHIS2

Said Iftekhar Sadaat fortalte i plenum at de er veldig begeistret for det de har sett ved DHIS2 så langt, men påpekte også at det er noen utfordringer.

Det handler blant annet om det lokale språket og at teksten deres leses fra høyre mot venstre. I tillegg er det et problem med teknologi for kalender og tid. 

– Slike utfordringer støter vi stadig på. Og vi jobber med å løse dem så hurtig vi kan, uten at det går på bekostning av selve kjernen i DHIS2. Vi ser at ulike kulturer og land har et annet kalendersystem enn vårt, og de er noe vi jobber hardt med, sier Braa som påpeker at HISP-prosjektet neppe kommer til å slippe opp for forskningsoppgaver med det første.

Les også på Titan.uio.no:

Forskerprofilen Kristin Braa: Informatiker og barrikadestormer

Morten Dæhlens blogg: "I am in love with DHIS2"

Kontakt:

Professor Kristin Braa ved Institutt for informatikk