Image
Forzasys

Bilde fra 2013 fra iAD-laboratoriet ved Institutt for informatikk. Fra høyre masterstudent Marius Tennøe, laboratorieleder Håkon Kvale Stensland, professor Carsten Griwodz, masterstudent Mikkel Næss og professor Pål Halvorsen. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO

Hjelper de Norge til EM?

Det norske landslaget håper forskningen skal hjelpe dem å nå målet om fotball-EM. Landslagssjef Per-Mathias Høgmo samarbeider med blant annet forskere fra Institutt for informatikk ved UiO. Teamet kan allerede tilby Høgmo flere «gadgets» til hjelp i treningshverdagen.

Fotballverden har de seneste årene forelsket seg i forskning og statistikk. De største fotballklubbene i verden har egne store analyseavdelinger for å lete frem de små utslagsgivende fordelene. 

Fakta om Bagadus

  • Bagadus-systemet er en videreutvikling av Muithu, utviklet av iAD-senteret - et Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) som ble avsluttet i fjor.
  • iAD-senteret har bestått av en rekke industri- og forskningspartnere. Innen utviklingen av sportsteknologi er det universitetene i Oslo og Tromsø som har samarbeidet med systemutviklingselskapet ZXY Sports Tracking i Trondheim og Tromsø Idrettslag.
  • I dag er det også innledet samarbeid med Vålerenga om sportstuben og flere andre tippeliga-lag.

Fakta

Fakta om Bagadus

  • Bagadus-systemet er en videreutvikling av Muithu, utviklet av iAD-senteret - et Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) som ble avsluttet i fjor.
  • iAD-senteret har bestått av en rekke industri- og forskningspartnere. Innen utviklingen av sportsteknologi er det universitetene i Oslo og Tromsø som har samarbeidet med systemutviklingselskapet ZXY Sports Tracking i Trondheim og Tromsø Idrettslag.
  • I dag er det også innledet samarbeid med Vålerenga om sportstuben og flere andre tippeliga-lag.

Så også det norske herrelandslaget i fotball. Kanskje kan analysesystemet, som forskere ved UiO, Simula Research Laboratory og UiT Norges arktiske universitet har vært med å utvikle, hjelpe dem mot EM. Det kan komme godt med i de to kampene mot Ungarn 12. og 15 november - som avgjør om Norge kommer til EM eller ikke.

iPad-styrte treninger

«Gadgetene» det er snakk om er pmSys (Player Monitoring System) og Bagadus. PM-sys er en mer tradisjonell systematisering av kunnskap rundt spillernes fysiske form tilgjengeliggjort via smarttelefonen til hver enkelt spiller.

Det betyr farvel til penn og papirskjemaer og mye overflødig arbeid, velkommen til «big data» og en langt mer kompleks oversikt over fysisk form og treningsmetoder.

Bagadus

Den mest revolusjonerende nyvinningen til Høgmos disposisjon er likevel uten tvil Bagadus. Et komplekst videoanalyseverktøy som får Høgmo og landslagsledelsen til å se ut som Tom Cruise fra filmen Minority Report. Men der Tom Cruise med sin fancy bildebehandling kunne se inn i fremtiden, handler Bagadus om umiddelbar feedback.   

– Det handler om en umiddelbar feedback som tidligere ikke har vært mulig. 15 sekunder etter at noe skjer på treningsfeltet vil hendelsen være tilgjengelig for Høgmo og trenerne i videoformat. De kan benytte sin smarttelefon eller sitt nettbrett til å analysere hendelsen umiddelbart og vise den for landslagspillerne direkte for eksempel på storskjermen på treningsfeltet, forteller professor Pål Halvorsen fra Institutt for informatikk ved UiO, Simula Research Laboratory og SFIet iAD.

– Å gjøre all data tilgjengelig på enheter som er enkle å bruke i en treningssituasjon, som for eksempel mobiltelefoner og nettbrett har vært viktig. Da må man synkronisere slik at alle enheter snakker til hverandre.

Fem kameraer

Bagadus er bygd opp rundt at spillerne, treningene og selve kampen filmes kontinuerlig av fem kameraer, og at disse kameraene er koblet direkte opp til internett. Resultatet er et stort panoramisk bilde man kan bruke som utgangspunkt til å se nærmere på det de minste av detaljer. Selv små detaljer som en tilskuer som spiser en pølse, treningsbenken, og viktigst av alt, hver enkelt spiller, kan zoomes inn på.

Spillerne har sensorer som følger deres posisjon på banen til enhver tid og deres aktivitet kan dermed analyseres svært detaljert siden det vil finnes et videopptak av alle tenkelige situasjoner de er involvert i. Informasjonen gjøres tilgjengelig via et taggesystem der alt fra tidslinje til spillerens posisjon brukes.

– Vi har bygget et helhetlig system. Der oversikt kombineres med detaljrikdom. Man kan se hele banen samtidig som enkeltsituasjoner blir umiddelbart tilgjengelige. Treneren kan trykke på en knapp på sin mobil med en gang han observerer en kampsituasjon han vil se nærmere på. Systemet går da automatisk 15 sekunder bakover i tid, og henter ut situasjonen fra kameraene, forteller Halvorsen.

Real Madrid-interesse

Pål Halvorsen og teamet rundt SFIet iAD samarbeider også med Microsoft, særlig når det gjelder utviklingen av sportstube som skal gjøre det enklere å dele klipp fra fotballkamper på nett og i sosiale medier. Real Madrid ser muligheten av et tettere bånd til sin eksisterende fanskare og å knytte til seg stadig nye tilhengere.

– Det har vært kontakt med Real Madrid. Ikke mellom oss og Madrid, men de har vist sin interesse overfor Microsoft som vi igjen samarbeider med på dette. Halvorsen innrømmer at det er morsomt at så store klubber som Real Madrid er interesserte i produktene de utvikler.

– Vi gjør jo dette mest for gøy, sier han.

Halvorsen har også vært med på å starte selskapet ForzaSys sammen med partnere fra Simula og UiT Norges arktiske universitet. Det handler å finne løsninger på hvordan fans og støttespillere kan engasjere seg i sin favorittklubb gjennom nye teknologiske løsninger - ikke bare på kampdagen, men døgnet rundt.

Seier mot Malta

Norsk fotball blir altså mer høyteknologisk, men spørsmålet er selvsagt hva det betyr i praksis. Bagadus-systemet er allerede i bruk på Ullevål. Før kampen mot Malta 10. oktober hadde Høgmo og landslaget besøk av Pål Halvorsen og avdelingsingeniør Asgeir Mortensen, også fra Institutt for informatikk, og de hjalp landslagsledelsen i å benytte Bagadus-systemet best mulig i oppkjøringen. Hva de konkret gikk igjennom klassifiseres nok som yrkeshemmeligheter, men med fasit i hånd vet vi at Norge vant og spilte en av sine beste kamper.

– Det som er gøy er å kunne hjelpe norsk fotball. Det er naturligvis ikke slik at systemet er en snarvei til gode resultater, men kanskje kan den gi landslaget den bittelille fordelen som kan være så utslagsgivende i toppidrett, sier Halvorsen og Mortensen.

Høgmo selv har innrømmet at landslaget trenger å se etter nye konkurransefortrinn for å utvikle seg videre, så gjenstår det å se om Bagadus kan hjelpe Norge i Playoff-kampene mot Ungarn. Når to så jevne lag møtes kan det nettopp være den bittelille fordelen som er utslagsgivende. La oss håpe det!

Les også:

Søker fremtiden for Microsoft

Pål Halvorsens kontaktside

SFIet iAD (Information Access Disruption)

Nystartet selskap ForzaSys