Artikkel

Språk

Tema: Språk

sommer, hengekøye

Ferieslapp? Prøv en app!

Sommerens evige utfordringer - å oppleve noe nytt, holde hjernen i aktivitet og snakke med ukjente - kan løses med tre apper utviklet av UiO-studenter.

Stephan Oepen

Vil redde nordiske språk i dataalderen

Skal forskning på språkteknologi overlates til Google, Facebook og de andre IT-gigantene alene? Nei, mener gjengen i Common Crawl–stiftelsen i San Francisco. UiO-forskere har tatt initiativ til et nordisk samarbeid med Common Crawl.

Datastemme med merkelig aksent

Automatisk talesyntese har vi hatt lenge, men det betyr ikke at det er lett å lage. På Nationaltheatret stasjon annonseres sporendringer på en måte som rent umiddelbart høres naturtro ut. Men vent, ingen personer snakker sånn som dette!

 

Smarte ting i smarte hjem

Datamaskinen er på vei inn i tingene vi bruker i hverdagen. Denne utvikling har for så vidt pågått over flere år, men tingene blir nå mer "intelligente" og de kommuniserer med omverden.

 

Mål på internasjonalisering

Internasjonalisering blir det bare mer og mer av, og på universitetetene merker vi det godt. Men hvordan kan man måle hvor internasjonalt et forskningsmiljø er?

 
Flag  of Norway

Vanskelig tonelag i norsk

Det er den russiske språkprofessoren Valerij Pavlovitsj Berkov som mener at norsk er et av verdens vanskeligste språk å lære å snakke perfekt. Grunnen er at norsk er et av de få språkene i Europa som har tonelag, noe som gjør at det nesten er umulig ikke å avsløre at du er utlending, uansett hvor riktig du snakker.

Language Technology for the Web

Several new projects funded by the Research Council of Norway (the Verdict program) will start at the Department of informatics this year.

 

Språk og kommunikasjon

Informatikk: språk og kommunikasjon er studieprogrammet for de som er interessert i hvordan vårt naturlige språk kan behandles av IT-systemer, hvordan vi kan kommunisere med maskiner gjennom vårt eget språk og hvordan vi kan utvikle nye metoder for å finne informasjon på internett.