Artikkel
olje
Tema: olje
Utvikler edderkoppnett for oljebransjen
Oljebransjen leter ikke bare etter olje, noen ganger må de også bruke mye tid på å lete etter data.
Øker farten på oljeleting med bildeanalyse
Kan bildeanalyse brukes til å tolke seismiske bilder, for dermed å gi mer kunnskap om oljeforekomster? Det har Anders Waldeland sett på i sin doktorgradsavhandling.
Sannsynligheten for Ekofiskfeltets kollaps ved CO2-lagring kan nå regnes ut
Hva vil skje hvis vi pumper inn enorme mengder CO2 for lagring på havbunnen i Ekofisk-feltet? Det har ingen visst. Nye verktøy gjør det mulig å finne ut av det.
Oljen i Barentshavet presses for hemmeligheter
Ikke all olje i Barentshavet har like stor kommersiell verdi. Det er blant funnene etter at 50 prøver er analysert.
Bølgene i dette røret er godt nytt for miljøet
xNorske og brasilianske forskere samarbeider om å forstå fysikken bak strømninger. Noen utfordringer: I Brasil er det salt, i Norge er det kaldt.
Nå ryker hemmelighetene til de mystiske, porøse fjellryggene
– En stor del av grunnfjellet er ikke tett, men porøst, nesten som en Stratos-sjokolade. Det er forsker Lars Ribers forklaring på at vi kan finne mer olje i områder der oljebrønnene er tømt.
Simulerer oljesøl under arktisk is
Oljesøl i Arktis kan være katastrofalt. Bølgeforskere lager nå en matematisk modell som kan beregne hvordan bølger og dønninger i havet presser oljesøl inn under den arktiske isen.
Ny kunnskap om propper i rør viktig for industrien
Sand og vann kan være forbløffende komplisert. En ny studie viser hvordan propper dannes i rør. Denne kunnskapen er viktig for oljeutvinning, spredning av forurensing og transport av blod i kroppen.
Viser at hyse skades av små og kortvarige oljeutslipp
Hyserogn og -larver er mer sårbare for oljeforurensning enn vi tidligere har visst, forteller forskeren Elin Sørhus. Samtidig er hysas viktigste gyteområde i og omkring Lofoten, i områdene hvor det også planlegges oljeutvinning.
Vil forstå energiene i havet
Forskning på flerfasestrømmer i oljerør og utvikling av datasystemet Olga har bragt Norge inn i verdenseliten innen olje og gass-industrien. Gjennom et norsk-brasiliansk forskningssamarbeid håper man at denne kunnskapen også kan brukes på en rekke andre områder - som turbulens og energiutveksling i havet.
Kategorier
Aktuelt
Lokket 800 mulige studenter med eksplosjoner, tørris og kule damer
Mest lest siste syv dager
Snublet over ny teknologi: Overraskende resultat kan krympe akseleratorer