Artikkel
klima
Tema: klima
Tinende permafrost i Arktis: CO₂-utslipp om vinteren kan være større enn plantenes CO₂-opptak i vekstsesongen
Opptak av karbon i plantenes vekstsesong motvirker ikke vinterutslippet av CO2 fra permafrosten i Arktis, viser en ny studie der flere norske forskere har deltatt. Forskerne advarer nå om at utslipp av CO2 permafrost kan øke med 41 % om utslippet av klimagasser fortsetter i det tempoet det gjør nå.
– Slik kan Norge gjøre mer for det globale klimaet
Vi må satse på teknologiutvikling innen de store og viktige områdene som karbonfangst og -lagring istedenfor de koselige tingene som ikke betyr så mye i den store sammenhengen. Da kan Norge bidra vesentlig til å redde det globale klimaet, mener forskerne Sabrina Sartori, Emil H. Jensen og Truls Norby.
Polarlomvi endret diett – ble «støy» i miljøgift-overvåkingen
Store sjøfugler blir brukt til å følge med på hvordan det står til med utslipp av miljøgifter. Norith Eckbo mener at vi også må se mer på hva giftene har å si for de enkelte fuglebestandene.
Regnskogene er ikke jordas lunger – så hvor kommer oksygenet vi puster fra?
Det er mange grunner til å bekymre seg over skogbrannene i Amazonas. Men oksygenmangel er ikke en av dem.
Vi kan ikke redde jorda
Dagens klima endres til det verre. Selv de minste endringene påvirker livet på planeten på ekstreme skalaer. Men jorda er ikke døende, den er i endring.
Nå er isbreene fravristet noen av sine dypeste hemmeligheter
Isbreer sklir ut i havet med økende fart. Men hvilke mekanismer er det egentlig som opptrer? Svaret er viktig for å forutsi isbrebevegelser og beregne stigning i havnivå.
Trippelallianse klar til klimakamp – men trenger gode hjelpere
Biologer, geologer og kjemikere slår klimahodene sammen. Men de trenger hjelp fra mange andre fagfelt for å gjennomføre den klimaversjonen av røykeloven som de ønsker seg.
Det har lenge vært alvorlig, men nå er det skikkelig alvor
I disse dager flommer det over av vann i øvre del av Gudbrandsdalen, langs vassdrag på Vestlandet og i Aude-området syd i Frankrike. Klimaendringene skyter fart, og det skjer fra Arktis i nord til Antarktis i sør. Et drama verden aldri har sett maken til, spiller ut sine scener!
Hvor mange bølger må til for å bryte opp isen?
– Is er et veldig komplisert materiale, sier Jean Rabault. Temperaturen er slett ikke det eneste som påvirker isen i Arktis.
Klimaforskerne tar temperaturen på tropesommeren
Klimaforskere gleder seg over framskritt innen teknologi og innovasjon, men er bekymret over at enkeltmennesker og samfunn ikke tar alvoret innover seg.
Kategorier
Aktuelt
Prestisje-stipend fra EU til fysikkprofessor Wojciech Miloch
Mest lest siste syv dager
Forskere planlegger opptrapping av kampen mot overvekt og diabetes
De fant «nettingstrømpene» som beskytter langvarige minner i hjernen
Takker fastelavnsris for ny kunnskap om svangerskap og trygg medisinbruk
Nyheter fra andre
Møt gründeren som skal selge klimavennlig strøm og lage lokale arbeidsplasser i Afrika