Artikkel

Matematikk

Tema: Matematikk

diskusjon, illustrasjon

Tro, håp og vitenskap

Alene når intet fagfelt noen sannhet eller løsning. Men når ulike fagfelt møtes til diskusjon om bærekraftig utvikling, kan det fort bli høylytt.

algoritmer

Mer systematisk innføring av algoritmekunnskap i skolen!

Vi bruker algoritmer mange ganger om dagen, og vi blir utsatt for algoritmer mange ganger om dagen - når vi er på sosiale medier, handler på nettet, søker etter informasjon, kjører bil, osv. Er det på tide med en mer systematisk innføring i algoritmekunnskap og algoritmisk tenkning skolen?

Colourbox-UiO

Lørdagsrefleksjoner (38): Hva er kunstig intelligens – anno 2017?

Det er lørdag. Det er påskeaften. Litt overskyet, men utsikten over Myrasundet er som vanlig helt utmerket. Kaffekoppen er på plass. Dagens små refleksjoner er om noe mange snakker om for tiden, nemlig kunstig intelligens. For 70 år siden beskrev Alan Turing en fremtid der maskiner kunne lære og utføre oppgaver basert på denne læringen. I dag er dette en realitet, men hva er egentlig kunstig intelligens?

ERC vinnere søkt fra MN

Stjerneprogrammet - ERC

Åtte ERC consolidator grant finalister er snart på vei til Brüssel. Fire kommer fra MN. I dag var det tid for prøveintervjuer, og kandidatene ble utsatt for en skikkelig "stresstest". I en sektor som av og til anklages for å være dominert av individualister uten interesse for et større fellesskap, er det godt å se at vi alltid finner velvillige og erfarne fagfeller som stiller opp. 

Arne B. Sletsjøe, Matematisk institutt

Om årets Abelprisvinner

Finnes positive heltall x, y og z, slik at xn+yn=zn for et naturlig tall n > 2? Årets Abelprisvinner, Sir Andrew John Wiles, er kjent for å ha løst dette verdenskjente problemet, med tilnavnet Fermats siste teorem.

Få et innblikk vinnerens liv og matematikk når Arne B. Sletsjøe tradisjonen tro tar turen til Realfagsbiblioteket med foredraget Hanc marginis exiguitas non caperet.

Illustrasjonsbilde MNKOM blå

MNKOM: Science Talk

Hva er smart strøm? Hvilken legning har en klovnefisk? Og kan menn bruke p-piller? Årets MNKOM-studenter holder en naturvitenskapelig foredragsstafett.

Veggmalerier i fysikkbygget i høstsol

Store prosesser i godt driv

Universitetet i Oslo vil være blant Europas mest attraktive miljøer for forskning og utdanning innen realfag og teknologi. Klare indikasjon på at dette er en realistisk ambisjon er de resultatene vi har oppnådd innen European Research Council (ERC) og den store økningen i antall førstevalgssøkere de siste årene. Det begynner å bli kjent i Norge (og utlandet) at UiO gir en utdanning på høyt internasjonalt nivå innen realfag og teknologi.

From student to researcher

Over the past 50 years the global system of universities has created an education of researcher, the PhD-education. The journey towards a PhD-degree starts during regular education and ends with a PhD-thesis after 3 or 4 years with dedicated research work. Here are some advices to new PhD-students!

Realfagsbiblioteket - et bibliotek i verdensklasse!

Realfagsbiblioteket, vårt kjære bibliotek, er nominert til årets bibliotek i 2015. Neste år vil også realfagsbiblioteket, med støtte fra Sparebankstiftelsen, presentere en ny versjon av reale damer!