Artikkel

posisjonering

Tema: posisjonering

Husk å sjekke relativitetsteorien i påskefjellet

Føles klokka som om den går fortere i påskeferien? Og har du tenkt på at Einstein faktisk har forutsagt dette? Hans teorier kommer i to versjoner. Den mest kjente er den spesielle relativitetsteorien og den må ha veldig store hastigheter for å gi noen merkbar effekt. Det er det dårlig med i påskefjellet. Vanligvis tenker vi også at den generelle relativitetsteorien sier ting som at tiden nesten står stille ved kanten av svarte hull og andre eksotiske ting. Men den sier også at klokker går fortere bare gravitasjonsfeltet blir litt svakere, og det er her påskefjellet kommer inn.

 

Mobilen skal høre dine bevegelser

Norsk flaggermusteknologi kaller Dagens Næringsliv teknologien til Elliptic Labs. De utvikler teknologi som bruker ultralyd til å tolke folks bevegelser, omtrent slik flaggermus styrer sin flukt i mørket. Elliptic Labs konkurrerer med selskaper som baserer seg på lysbasert styring. Både lys- og ultralyd-styring kan utfylle touch-skjermer og bli vanlig i mobiltelefoner for at de skal gli enda mer sømløst inn i vår hverdag.

 

Fotball på centimeteren

Englands kansellerte mål under VM i 2010 mot Tyskland satte sinnene i kok blant fotballfans. Men det kan også ha gitt ekstra trøkk på prosessen mot å få mer teknologi inn på banen. FIFA ønsker at dommeren i løpet av bare ett sekund skal få beskjed om ballen har vært i mål. I høst testes konkurrerende systemer for å se om de klarer det.

 

Hvor god er GPS innendørs?

Det nye bygget til Institutt for Informatikk er ca 160 m langt og et fint sted for en test. Hvor god er GPS innendørs?