Artikkel

Lyd

Tema: Lyd

Burde jeg si “Hva var det jeg sa” om DAB?

For litt over ett år siden skrev jeg at det i 2008 var helt uaktuelt for NRK med DAB+ i Norge, men at man i 2010 hadde byttet mening og snakket om en oppgradering til DAB+. Da ble også forskjellen mellom DAB+ og DAB omtalt som bare å være en programvareoppdatering. Det kan nok være at NRK ser på det som en programvareoppdatering, men det er ikke slik for radiolytteren.

 

Lydstyrkekrigen - en musikkbransje som ikke vet sitt eget beste?

Utviklingen mot mindre dynamikk har aksellert det siste tiåret og gjør at lydbildet blir flatt og massivt som en vegg av lyd. Dagbladet og Lyd og Bilde har begge skrevet on hvordan lydtrykk går foran hensynet til dynamikk i musikken. Men vent litt, vet ikke musikkbransjen sitt eget beste siden de gir ut denne typen materiale?

 

Mobilen skal høre dine bevegelser

Norsk flaggermusteknologi kaller Dagens Næringsliv teknologien til Elliptic Labs. De utvikler teknologi som bruker ultralyd til å tolke folks bevegelser, omtrent slik flaggermus styrer sin flukt i mørket. Elliptic Labs konkurrerer med selskaper som baserer seg på lysbasert styring. Både lys- og ultralyd-styring kan utfylle touch-skjermer og bli vanlig i mobiltelefoner for at de skal gli enda mer sømløst inn i vår hverdag.

 

Vinyl, iTunes, hattifnatter og lydnerder

Musikkforfatter og popquizprogramleder i NRK P1, Finn Bjelke har dette å si om kritikken mot digital lyd: “Etter min mening er det unødvendig mye snobberi i audiofile kretser. Jeg er en forbruker av musikk, jeg har ikke hundeører.”

 

Lad mobilen med ultralyd

Alle er lei av ladekablene, enten det gjelder mobiltelefonen, den bærbare PC-en, eller musikkspilleren. Likevel blir det bare flere og flere av dem. Det har jo vært jobbet en god stund med trådløs lading via magnetiske felter. Men i det siste er det kommet noen på banen som sier de kan lade mobiltelefoner med ultralyd. Det er en interessant vri.

 

Idefestival om digitalisering: På CD eller digitalt

Universitetet skal snart ha sin tredje idéfestival og denne gangen skal det handle om digitalisering. Det som er verdt å reflektere over er at musikk har vært digital helt siden 1982 da CD-en kom. De siste analoge musikkformatene var jo LP-platene og kassettene. Men det var likevel ikke CD-en som skapte de store endringene.

 

NRK blir vel på FM til 2025

I en av Europas mest ambisiøse planer for slukking av FM ligger det paradoksale at en av Europas lengstlevende bilparker skal over på DAB. Nå er det også nettopp kommet tall som viser at NRK Klassisk har mistet 60% av sine lyttere etter at de forsvant fra FM i 2009. I lys av dette og en litt tvetydig Stortingsmelding om “Digitalisering av radiomediet” skal jeg forsøke meg på å se i krystallkulen for de neste 10-15 årene.