Artikkel

Bølgeutbredelse

Tema: Bølgeutbredelse

Terahertz radar - ny avbildning for medisin?

Terahertz frekvensområdet blir beskrevet som det siste uutforskede frekvensområdet da det ligger mellom mikrobølger i GHz-området og infrarødt lys. IR-lys har jo bølgelengder omkring 10 mikrometer eller frekvenser på 30 terahertz. Flere og flere forskningsgrupper kommer med spennende resultater på terahertz radar. Og flere og flere mener at det kan gi nye muligheter i medisinsk avbildning.

 
Bølgeligningen

Vakre ligninger: Bølgeligningen

Bølgeligningen er en kort og enkel ligning med stor betydning. Det går knapt en dag uten at vi har nytte av den. Det er nok å snakke, for når lyden fra munnen din brer seg ut så følger den bølgeligningen. Det samme gjør lyden fra høyttaleren på radioen.

Niels Henrik Abel og meg

Abel og jeg var på radioen her om dagen, torsdag 10. november, på Verdt å Vite under Ekko på NRK P2. Det var nok Niels Henrik Abel som fortjente det meste, nylig kåret som han er til Norges favorittmatematiker. Jeg fikk være i et celebert selskap av norske matematikere, men også journalisten Torkild Jemterud skal ha ros for å takle et komplisert tema på en god måte.

 

Bredt og smalt fokus

Noen reagerer på at politikere og byråkrater slenger om seg med "bredt fokus" eller "høyt fokus". Men hvem sier at fokus bare er et skarpt punkt, et brennpunkt for en linse, som hverken kan være bredt eller smalt? Det må være rene språkpurister som har glemt sin optikk - eller kanskje aldri har hørt om den. Den alminnelige språkbruken er mye nærmere den fysiske bakgrunnen for begrepet og språkpuristene har for smalt ... fokus ... når de snakker om fokus.

 

En god uke for forskning

Denne uka var en god uke for vår forskning. Vi opplevde å få to artikler akseptert i Journal of the Acoustical Society of America på én og samme dag. Det er en av de mest ansette journalene i dette feltet og noe slikt har jeg aldri opplevd før og kommer vel neppe til å oppleve igjen. Så derfor får mine lesere ha meg unnskyldt av jeg bare må skryte litt av det!

 

Syngende kopper

En kopp, glass eller kjele er nesten som et lite musikkinstrument, det er overraskende mange forskjellige lyder de kan lage. Hva er det egentlig som skjer når en kopp lager lyder?

 

Akustiske metamaterialer

Nye materialer og former er opphav til ulike gjenstander med spesifikke akustiske egenskaper.

 

Dronning Elizabeths DAB-problemer

En av de mer uventede røstene i DAB-debatten er den til dronning Elizabeth. Hun er bekymret for dekningen innendørs i Windsor Castle (bildet). Erfaringen hennes er at det er mer problematisk å få inn DAB enn FM. Hun er nok lettet over at FM-slukkingen i England er utsatt på det som kan virke som ubestemt tid.

 

Radioekko: Fra romvesener til vitenskap

For noen år siden tilbrakte jeg noen dager på Nasjonalbiblioteket for å lete gjennom papirene etter professor Carl Størmer (1874-1957), kjent bl.a. for å være den første til å måle nordlysets høyde. Jeg var på jakt etter stoff om de første radioekko med mange sekunders forsinkelse som var registrert noen gang. Vi snakker da om 1927 og Størmers nabo på Bygdøy, Jørgen Hals, som var den som hadde gjort observasjonene.