Artikkel

Abel

Tema: Abel

Kronprins Haakon utdelte Abel-prisen til Andrew Wiles under en stilfull seremoni i Universitetets Aula

– Fermat beviste neppe sitt eget teorem

Det var en dypt takknemlig Sir Andrew Wiles som 24. mai mottok Abelprisen fra H.K.H. Kronprins Haakon. I takketalen avslørte Wiles blant annet at Pierre de Fermat antakelig tok feil: Han hadde ikke egentlig bevist teoremet som ble oppkalt etter ham.

Prisvinneren Andrew Wiles og professor Ole M. Sejersted på vei inn i Aulaen

– Abel ville likt denne pristildelingen

– Niels Henrik Abel ville likt veldig godt at prisen som er oppkalt etter ham blir tildelt Andrew Wiles, sier matematikeren Arne B. Sletsjøe. Tirsdag 24. mai fikk Wiles Abel-prisen for 2016, som honnør for at han beviste Fermats siste teorem i mai 1995.

Niels Henrik Abel og meg

Abel og jeg var på radioen her om dagen, torsdag 10. november, på Verdt å Vite under Ekko på NRK P2. Det var nok Niels Henrik Abel som fortjente det meste, nylig kåret som han er til Norges favorittmatematiker. Jeg fikk være i et celebert selskap av norske matematikere, men også journalisten Torkild Jemterud skal ha ros for å takle et komplisert tema på en god måte.

 
Eulers ligning

Vakre formler

I all fysikk er det et poeng at formlene skal beskrive virkeligheten best mulig. Men hvis det er flere teorier å velge mellom så er det en slags stilltiende enighet om at da skal man velge den vakreste og enkleste teorien. Dette er ikke noe vi underviser spesielt mye om, det er akkurat som om det er noe som forskere tar med seg fra én generasjon til den neste.

Bedre diagnose ved bedre derivasjon

De siste 8-9 årene har jeg jobbet med bedre modeller for å forstå hvordan ultralyd brer seg i kroppsvev. I alle fag er bedre forståelse av et fenomen nøkkelen til å komme videre.