Artikkel

Signalbehandling

Tema: Signalbehandling

Lydstyrkekrigen - en musikkbransje som ikke vet sitt eget beste?

Utviklingen mot mindre dynamikk har aksellert det siste tiåret og gjør at lydbildet blir flatt og massivt som en vegg av lyd. Dagbladet og Lyd og Bilde har begge skrevet on hvordan lydtrykk går foran hensynet til dynamikk i musikken. Men vent litt, vet ikke musikkbransjen sitt eget beste siden de gir ut denne typen materiale?

 

Vinyllydens revansj

Hvorfor synes så mange at lyden på vinylplater er best når digitalformatet objektivt sett skårer bedre på alle viktige mål for lydkvalitet? For hva er for eksempel LP-ens dynamikk på 60-70 dB i forhold til de nærmere 100 dB som en CD kan skilte med?

 

Nå i Norge: DAB+

For et par uker siden kom landets første digitale radiostasjon med DAB+ på lufta. Radio Nova, studentradioen, har startet å sende i Oslo. Dette er oppsiktsvekkende da resten av radiomiljøet i Norge, inkludert NRK, til nå har vært veldig avvisende til DAB+.

 

Gi meg et vuvuzela-filter!

Med fotball-VM i Sør-Afrika har fotballinteresserte måttet lære seg et nytt ord, vuvuzela, og ikke minst en ny lyd, den vepseslignende lyden som ligger som et bakteppe over sendingene. Noen bryr seg ikke, men det er mange som irriterer seg over den. Kan den fjernes med signalbehandling?

 

Oslos miljø på din mobil

Suksessen yr er Meterologisk Institutt sin måte å gjøre data tilgjengelige på. De tenker at det offentlige allerede har betalt så dette hører almenheten til. Men tenk på alle andre miljødata fra offentlige og private institusjoner som ligger utilgjengelig og som ikke deles.