Artikkel

IT-industri

Tema: IT-industri

Spennende innovasjon for øket trafikksikkerhet

Innovasjon er så mangt. I mitt miljø er mange opptatt av å tilby nye former for IT-tjenester. Men jammen skal vi være glad for at det foregår masse innovasjon på sikkerhetssiden også. Og da mener jeg ikke innbruddssikring i IT-systemer eller antivirus-systemer. Nei, rett og slett teknologi som gjør at menneskelige feil i trafikken ikke får så store konsekvenser.

 

QR-koder med stil

En såkalt QR-kode kan enkelt modifiseres med en logo eller en tekst. Svart-hvitt mønstrets strekkode har en ganske så sterk feilkorreksjon, så derfor går det bra å legge inn feil i meldingen på denne måten.

 

Mobilen skal høre dine bevegelser

Norsk flaggermusteknologi kaller Dagens Næringsliv teknologien til Elliptic Labs. De utvikler teknologi som bruker ultralyd til å tolke folks bevegelser, omtrent slik flaggermus styrer sin flukt i mørket. Elliptic Labs konkurrerer med selskaper som baserer seg på lysbasert styring. Både lys- og ultralyd-styring kan utfylle touch-skjermer og bli vanlig i mobiltelefoner for at de skal gli enda mer sømløst inn i vår hverdag.

 

Bare filialer i norsk high-tech industri

Rett før helgen ble det kjent at det danske vindkraftselskapet Vestas kjøper norske Ocas. Ocas ble startet i 2000 har laget et radarbasert system for å varsle fly så de ikke skal kjøre i hindringer som kraftkabler og vindturbiner. Dette er enda et eksempel på et norsk firma som ender opp som en filial av et større utenlandsk selskap. Av nystartede firmaer er det jo bare en liten del som klarer seg, 10% eller noe slikt. Men av disse igjen ser det ut til at de fleste ender med å bli en slik filial.

 

Fotball på centimeteren

Englands kansellerte mål under VM i 2010 mot Tyskland satte sinnene i kok blant fotballfans. Men det kan også ha gitt ekstra trøkk på prosessen mot å få mer teknologi inn på banen. FIFA ønsker at dommeren i løpet av bare ett sekund skal få beskjed om ballen har vært i mål. I høst testes konkurrerende systemer for å se om de klarer det.

 
Schluckspecht E

1631 km på en lading

Da er det kanskje på tide å få litt mer tro på elbiler: Et team fra Høgskolen i Offenburg i Tyskland har satt ny verdensrekord for lengste distanse på én lading.

Lite avansert telefonavlytting

Jeg er overrasket over hvor lite avansert News of the World sin avlytting har vært. Her følger en gjennomgang av metodene avisa har benyttet seg av.

 

Er 10 000 patenter mye?

Nokia har hatt det tøft i det siste så jeg unner dem den seieren de nylig fikk over Apple. De har inngått et forlik der Apple skal betale både et engangsbeløp og royalties for lov til å bruke noen av deres patenter. Men er de over 10 000 patentene som Nokia sitter på mye i dagens konkurransesituasjon?

 

Mobilnettene er som en kommunistisk planøkonomi

Endelig har det gått opp for oss både hvor sårbare mobilnettene er og hvor avhengige vi er av dem. Utfordringen er at nettene er like sentralstyrte som en kommunistisk planøkonomi. Jeg synes de bærer preg av at de som designet arkitekturen i sin tid aldri tenkte seg at nettene skulle bli så viktige som de er blitt.