Naturlig kunst

Jonas Solnørdal Nærø

Naturen er skjønn, men dette kan fort glemmes når en har gravd nesen dypt i en bok. På IBV har man nå fått et læringsareal som henter skjønnheten rett inn i kollokvierommene.

Bildekunst i moderne lokaler.
Bildekunst i moderne lokaler. Foto: Jonas Solnørdal Nærø

I lokalene som en gang var biologisk- og molekylærbiologisk instittuts eget bibliotek, har det nå vokst fram et nytt og lyst læringsareal rede til å huse både flittige studenter og nysgjerrige forskere. Med det passende navnet Bikuben, for området er mye brukt, har lokalene mer å by på enn stillhet og studiero. Kunsten og naturbildene som kler vegger og glass har nok løftet mer enn ett par øyebryn blant besøkende.

Bildene og tegningene representerer både det lille og det store i naturen. Veggdekkende og fargerike naturbilder dominerer kollokvierommene. Et drømmeaktig mikroskopibilde av et blad finner man i ett av dem, og en stor og åpen fjellvidde i et annet. Langs glassveggene på seminarrommene er det avbildet detaljerte tegninger av cellemekanismer, som blant annet viser hvordan gener gir opphav til proteiner. Alt er tegnet eller knipset av et knippe personer fra rundt om i verden. Silje Kristiansen har stått for den celleinspirerte kunsten, og bildene er tatt av Igor Siwanowicz, Julia Barth og Jonas Thormar.

Mikroskopibilde av et planteblad
Et mikroskopibilde av et planteblad pryder dette kollokvierommet. Mikroskopibildet er laget av Igor Siwanowicz.

Gry Gundersen, seniorrådgiver hos Institutt for Biovitenskap, var pådriver og lokal koordinator for Bikuben. Hun gir et innblikk i tankene bak prosjektet.

«Arkitektene var beinharde, de skulle ha det estetisk» sier hun, og viser til drakampen mellom de faglige og de estetiske kravene for kunsten og lokalet. Bildene skulle representere ulike fagfelt, men samtidig kle hverandre. Forståelig nok en ikke altfor lett oppgave når det handler om den mangfoldige biologien, men heldigvis samarbeidet arkitektene og instituttet godt sammen. Noen av naturbildene er hentet fra databaser, men det var også en fotokonkurranse. Det at bildene skulle være veggdekkende bød derimot på problemer, og ingen av bildene vi kan se der i dag kommer fra denne konkurransen. To av deltagerne, Jonas Thormar og Julia Barth, ble oppdaget gjennom arrangementet og har bidratt henholdsvis ett og to fotografier fra sine samlinger.

Geninformasjon på vei ut av cellekjernen
Silje Kristiansen har her avbildet geninformasjon på vei ut av cellekjernen.

Bikuben er selv mangfoldig, som en nøytral plass for både biologistudentene og mikrobiologistudentene, samt et lokale for ulike konferanser for forskere fra hele verden. Enten det er kunnskapstørste unge voksne, eller kunnskapsrike kvinner og menn som samles på Bikuben, kan en enes om en ting. Selv om teorien er til tider tung og tørr, kan biologer nå rette blikket opp fra støvete bøker og beskue alt det vakre faget har å by på.

Tags: