Image
 Anne Flem Jacobsen og Hedvig Nordeng

Professor Hedvig Nordeng (right) with her favourite organ, the placenta, together with Head of Unit Anne Flem Jacobsen at Oslo University Hospital, Women and Children\'s Clinic. The two are close collaborators

– Morkaken er mitt favorittorgan!

I tidligere tider trodde både forskere og folk flest at morkaken var en slags barriere som beskyttet fosteret mot skadelige stoffer i mors kropp. – Men i dag vet vi at dette er helt feil. Morkaka er mer som en lekk sil! sier Hedvig Nordeng.

Hedvig Nordeng har vært fascinert av morkaken, også kalt placenta, helt siden hun som ung stipendiat deltok ved en fødsel for første gang – før hun fikk egne barn. Da ble hun vitne til at kvinnen på fødestuen først leverte et velskapt barn, og en halvtime senere ble barnet etterfulgt av en diskosformet morkake på ca. en halv kilo.

Den blodige etterbyrden vakte stipendiatens nysgjerrighet, og i dag er Nordeng professor ved Farmasøytisk institutt ved UiO og leder for et forskermiljø som blant annet undersøker hvordan legemidler i mors kropp kan påvirke fosteret. Den påvirkningen må gå gjennom morkaken, som er et bindeledd mellom morens og barnets kropp.

– Morkaken er mitt favorittorgan i menneskekroppen! Den er et utrolig interessant og viktig organ, som arbeider hardt under hele graviditeten, forteller Nordeng.

Hvis morkaken fungerer som den skal, ligger alt til rette for utvikling av et friskt barn. Men hvis mor for eksempel røyker eller misbruker alkohol, eller tar visse fosterskadelige legemidler, kan disse stoffene passere over til fosteret og skade det.

Både lunger og nyrer

Morkakens hovedfunksjon er å sørge for at fosteret skal utvikle seg og vokse under svangerskapet. Den transporterer oksygen og næringsstoffer til fosteret, mens karbondioksid og andre avfallsstoffer transporteres tilbake fra fosteret til moren. Dermed er morkaken både lunger og nyrer for fosteret.

I tillegg er morkaken et viktig endokrint organ som produserer en rekke viktige svangerskapshormoner – som østrogen og progesteron. Morkaken er det eneste organet som produserer hormonet humant chorion-gonadotropin, forkortet hCG, som er viktig for svangerskapet – men som er mest kjent fordi det blir påvist av graviditetstestene du får kjøpt på apoteket.

– Helt fram til 1960-tallet trodde både forskere og barneleger at morkaken var en slags beskyttende barriere mellom mor og barn. Det var vanlig å tro at mor kunne både røyke og drikke og ta legemidler uten at fosteret ble påvirket, men i dag vet vi at dette er helt feil. Det er nemlig svært effektiv utveksling mellom mor og foster via morkaken – det er bare et par cellelag som skiller. Derfor vil nesten alle vanlige legemidler passere over til fosteret hvis dosene er høye nok og bruken foregår over lang nok tid, forteller Nordeng.

morkake

Professor Nordeng synes derfor det er svært viktig å studere sikkerheten ved å bruke ulike legemidler i svangerskapet, for å kunne gi råd om hvilke medisiner som er trygge, og hvilke gravide ikke bør bruke.

Studerer legemidler i fosterets hjerne

Hedvig Nordeng er leder for MatNat’s nye endringsmiljø PharmaTox, hvor forskere fra flere fagmiljøer skal studere hvordan legemidler i mors liv kan påvirke utviklingen av fosterets hjerne.

– Det kan bare skje hvis legemidlet passerer gjennom både morkaken og over blod/hjerne-barrieren hos fosteret. Vi vet at en rekke psykofarmaka har egenskaper som gjør at de kan passere over og binde seg til reseptorer i fosterets hjerne, men vi vet ennå ikke nok om hvilken betydning dette har for fosterutviklingen, forteller hun.

Hedvig Nordeng og kolleger publiserte i 2012 en artikkel basert på data fra nesten 700 gravide kvinner som brukte antidepressiva under svangerskapet, og resultatene viste at medisinene ikke ga økt risiko for misdannelser. Den artikkelen ble prisbelønnet i 2011 på grunn av den store betydningen for klinisk praksis. Men det går an å tenke seg andre bivirkninger enn rene misdannelser, så Nordeng har fortsatt å studere disse legemidlene.

Faglig lidenskap + Fransk disiplin = Sukess. Les forskerprofilen av Hedvig Nordeng.

– Nå forsøker vi blant annet å finne ut om noen psykofarmaka er tryggere enn andre. Men det som uansett er sikkert, er at noen kvinner har en så alvorlig psykisk sykdom at det beste for både mor og barn er å bruke disse legemidlene under svangerskapet. Ubehandlet alvorlig depresjon hos mor kan trolig også virke negativt på fosterutviklingen, påpeker hun.

Den store verktøykassen

Professor Nordeng og kollegene i PharmaTox er også i ferd med å sette opp en rekke forsøk som skal undersøke om det vanlige smertestillende preparatet paracetamol kan forårsake fosterskader.

– Dette legemidlet blir brukt av så mange gravide at selv en liten økning i risikoen for skadelige bivirkninger vil ha stor betydning i et folkehelseperspektiv, påpeker Nordeng.

For å komme til bunns i denne problemstillingen, har UiO satt sammen et PharmaTox-team som disponerer en stor verktøykasse.

– Vi kan jo ikke eksperimentere med menneskefostre, så isteden skal vi gjøre forsøk med blant annet kyllingfostre og humane stamceller. I dette endringsmiljøet skal fire institutter på vårt fakultet, bestående av nevrotoksikologer, farmakoepidemiologer, biologer, matematikere og informatikere, samarbeide for å forstå hvordan legemidler kan påvirke hjerneutvikling. Vi har også etablert samarbeid med 16 andre eksterne aktører nasjonalt og internasjonalt – sykehus, helsemyndighet og andre fakulteter og universiteter, forteller Nordeng.