Satser friskt på sosial app

Mari Lindeng Larsen og Victoria Våpenstad
De to møtte hverandre som geskjeftige småjenter. Nå vil de drive business sammen og har fått plass i StartupLab i Forskningsparken. Bruk bildet.

Satser friskt på sosial app

To tidligere UiO-studenter håper å vinne verden med en app som hjelper folk å møte venner på uformelt vis. Youin-appen fungerer omtrent som elektronisk dørbanking.

Mari Lindeng Larsen gjorde seg ferdig med mastergraden i informatikk ved UiO. Og mens hun søkte jobber besøkte hun venninnen Victoria Våpenstad i Singapore.

Våpenstad var der i regi av Gründerskolen. Hun fikk opplæring i hvordan man starter en bedrift, hvilke fallgruver som er og lignende. Jentene satt en kveld og snakket om at det burde være enklere å møte venner – uten å måtte styre med å ringe og tekste fram og tilbake. Det var da ideen oppstod.

-Vi ønsket å utvikle en app som gjør at det blir enklere å finne og treffe venner og bekjente som er i nærheten akkurat når du har lyst til å møte dem, sier Lindeng Larsen.

Grep muligheten

En av professorene i Singapore ble så begeistret for ideen at han sørget for å sette dem i kontakt med en inkubator, en fødestue for nye bedrifter, i Bangkok. Der kunne de utvikle appen i ro og mak.

Jentene nølte ikke, kastet alt de hadde, sa opp leiligheter og jobber.

-Vi måtte gripe muligheten da den var der, sier Lindeng Larsen.

Mari Lindeng Larsen
Mari Lindeng Larsen får god bruk for programmerings­kunnskapene hun tilegnet seg under informatikk-studiene ved UiO. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO cc by 4.0

Hun fikk raskt god nytte av programmeringskunnskapene sine. Etter tre måneder hadde duoen første versjon av Youin-appen klar.

Den er testet ut på russebusser og nå i faddergrupper ved semesteroppstart på UiO. Slike gjenger har ikke alltid så lett for å finne hverandre. Og erfaringene fra testingen er gode.

Enkelt og uten «tracking»

-Det er veldig mange som ønsker seg en slik app. Vi har fått nyttige nyttige tilbakemeldinger. Det gjenstår en del utviklingsarbeid for at den skal bli så bra som både vi og brukerne ønsker oss det, sier hun.

-Det finnes allerede flere «finn venner»-apper på markedet, mange bruker også sosiale medier til dette. Hva er spesielt med Youin?

- De fleste andre apper er slik at du hele tiden blir sporet, vennene dine kan hele tiden følge deg på et kart. Med Youin blir du ikke «tracket». Ingen kan se hvor du er, med mindre du ønsker å fortelle folk hvor du er ved å dele lokasjonen din. Kanskje er du på byen et sted og ønsker å møte venner som er i nærheten akkurat da. Da kan du legge ut en forespørsel, være inne i appen i fem sekunder for å se om noen av vennene responderer og de kan svare på sparket. Så kan du gå ut av appen igjen.

Elektronisk dørbanking

-Så det blir mindre overvåkning med Youin?

-Ja, helt klart. Folk er lei av styring og overvåkning. Med vår app møtes man i virkeligheten, på egne premissser og på en uformell måte - slik ungdommer ønsker det skal skje. Det blir litt som man gjorde før i tiden å gå og banke på dørene hos folk, en slags elektronisk dørbanking.

Youin-appen utvikles for de store plattformene som Android og iPhone. Videreutviklingen skjer i StartupLab i Forskningsparken, hvor de har fått hver sin arbeidsplass i et landskap med et 30-talls andre nystartede bedrifter.

-Det er veldig fint å få jobbe i et slikt miljø sammen med likesinnede. Det hadde ikke blitt det samme å sitte hjemme og gjøre dette. Vi har også fått god hjelp fra ledelsen og andre på StartupLab, sier Våpenstad som er daglig leder og jobber med markedsføring, salg og administrative oppgaver.

Pengejakt i USA

Youin har fått finansiering fra investorer i Singapore og etableringstilskudd fra Innovasjon Norge. Nå jaktes det på mer penger til utvikling. De drømmer om i første omgang et tilskudd på 200 000 dollar.

-Vi er i en finansieringsfase. Det er ikke lett å skaffe det i Norge, men vi reiser til USA nå før jul og håper at vi lykkes der.

«Born global»

Ideen ble født i Singapore og Bangkok, oppveksten skjer i Norge - men satsingen er global.

-Markedet vårt er internasjonalt. Vi har også fått mange gode tilbakemeldinger fra ulike land, ikke minst fra India. Flere indere sier til oss at Youin vil være midt i blinken for dem. De har en veldig sosial kultur og de er også veldig mange mange. Så det er ikke så uforståelig at de ser behovet for en slik løsning, sier Våpenstad.

-Hvordan vil dere tjene penger på appen?

-Vi har noen ideer, blant annet innen lokasjonsbasert og skreddersydd reklame. Men først må vi forbedre appen og få opp en betydelig brukermasse. Om et års tid er vi forhåpentligvis godt i gang med å tjene penger, sier Våpenstad som også har en mastergrad fra juridisk fakultet ved UiO

Møttes som småjenter

Lindeng Larsen og Våpenstad har lang erfaring med å samarbeide. De møtte hverandre som småjenter. Familiene deres har hytter ved siden av hverandre på Hvitsten i Oslo-fjorden. De fant tonen.

-Vi hadde stadig nye prosjekter på gang. Vi fant på mye rart, ler de og ser på hverandre.

De berømmer familiene og venner som stiller opp for dem på veien mot gründerdrømmen. Ikke minst har de fått programmeringshjelp fra Lindeng Larens gamle studievenner. De har også hatt inn to deltidsansatte til å hjelpe til med markedsføring og salg.

Og de kan trenge all hjelp de kan få, for gründerlivet er ikke fett økonomisk. De blir litt oppgitt når de hører studenter klager over hvor dårlig råd de har. Youin-duoen hadde bedre råd da de var studenter.

-Men det er utrolig gøy å skape sin egen arbeidsplass, så det er helt klart verdt det, sier de.