Manipulering av skyer kan kjøle ned klimaet

Helene Muri
UiO-forsker Helene Muri vil på en pressekonferanse i Wien tirsdag fortelle hvordan man ved å manipulere iskalde skyer kan kjøle ned klimaet på jorda. Foto: Gunhild M. Haugnes, UiO.

Ved å sprøyte spesielle partikler inn i høythengende iskalde skyer kan man få til en avkjølende effekt på klimaet, viser forskning fra Universitet i Oslo.

Høyt oppe på himmelen (mer enn fem kilometer fra jordoverflaten) kan man observere tynne isskyer hvor temperaturen er kaldere enn 40 minusgrader. Disse kalles Cirrus-skyer og har en varmende effekt på jorda.

Men ved fortynne skyene gjennom å sprøyte inn små partikler, vil en større del av jordas utstrålte langbølger bli sluppet ut i verdensrommet. Dette gir kaldere temperaturer på jordoverflaten.

Dette kalles «cloud seeding». De mest aktuelle partiklene å bruke til dette formålet er såkalte Bismuth (III) iodide. De tenkes å kunne bli sluppet ut fra vanlige fly.

Men modellen indikerer også at temperaturen vil øke på den nordlige halvkule under høyere CO2-konsentrasjoner.

- En effekt vi også ser er at et tykt bånd av nedbør rundt ekvator vil flytte seg nordover og gi mer nedbør, da spesielt i monsunområdene, sier Helene Muri, forsker ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo.

Hun er invitert til å holde foredrag for pressen om denne forskningen på European Geosciences Unions store konferanse i Wien tirsdag denne uka.

Kategori:

Odobenus rosmarus

The boom and bust economy of the Greenland Norse walrus ivory trade

The Norse settlements on Greenland was founded by Erik the Red around 985 and lasted almost 500 years. New research show that the settlers hunted walrus and traded tusks and ivory across Europe during the Middle Ages, but the hunt became so intense that it may have led to the collapse of Norse Greenland.