Helene Muri

UiO-forsker Helene Muri vil på en pressekonferanse i Wien tirsdag fortelle hvordan man ved å manipulere iskalde skyer kan kjøle ned klimaet på jorda. Foto: Gunhild M. Haugnes, UiO.

Manipulering av skyer kan kjøle ned klimaet

Ved å sprøyte spesielle partikler inn i høythengende iskalde skyer kan man få til en avkjølende effekt på klimaet, viser forskning fra Universitet i Oslo.

Høyt oppe på himmelen (mer enn fem kilometer fra jordoverflaten) kan man observere tynne isskyer hvor temperaturen er kaldere enn 40 minusgrader. Disse kalles Cirrus-skyer og har en varmende effekt på jorda.

Men ved fortynne skyene gjennom å sprøyte inn små partikler, vil en større del av jordas utstrålte langbølger bli sluppet ut i verdensrommet. Dette gir kaldere temperaturer på jordoverflaten.

Dette kalles «cloud seeding». De mest aktuelle partiklene å bruke til dette formålet er såkalte Bismuth (III) iodide. De tenkes å kunne bli sluppet ut fra vanlige fly.

Men modellen indikerer også at temperaturen vil øke på den nordlige halvkule under høyere CO2-konsentrasjoner.

- En effekt vi også ser er at et tykt bånd av nedbør rundt ekvator vil flytte seg nordover og gi mer nedbør, da spesielt i monsunområdene, sier Helene Muri, forsker ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo.

Hun er invitert til å holde foredrag for pressen om denne forskningen på European Geosciences Unions store konferanse i Wien tirsdag denne uka.