Artikkel

Testribbe-steking og julekjøttkaker

Testribbe-steking og julekjøttkaker

En hektisk høst er over, sola har snudd og akkurat nå er testribba i ovnen. Her ved Myrasundet er det ribbe på juleaften og litt trening i ribbesteking kan jo være lurt, men grunnen til at jeg begynte med testribbe-steking var at jeg måtte sikre tilgang på kald ribbe til frokost 1. juledag. En gang, for ca. 10 år siden, skjedde nemlig det at all ribba ble spist på julaften slik at det ikke ble kald ribbe 1. juledag. Krise!

Dette måtte jeg unngå, så jeg innførte testribbe-steking for å sikre en gammel tradisjon og mitt favorittmåltid i jula; kald ribbe i potitlefse som jeg dupper i en blanding av pepper, sukker og eddik til frokost på selveste 1. juledag. Det var selvfølgelig en av mine store helter, bestefar, som førte meg inn i denne herlige smakskombinasjonen av salt ribbefett, sukker og eddik. Det blir ikke jul uten!

Oppskriften på ribbe-steking, herunder testribbe-steking, er grei; man gnir en solid dose med salt og pepper på ribba et par dager før den stekes; stekingen starter med 30 minutter på 200 grader i vannbad med svoren ned i vannet; deretter helles vannet av og ribba stekes i 2-3 timer (avhengig av størrelse) på 150 grader på rist over langpanne (husk å snu ribba slik at svoren nå kommer opp); før siste del av stekingen helles ribbefettet ut av langpanna (erfaringsmessig utgjør dette ca 2/3 av ribbefettet som renner av ribba under stekingen); siste del av stekingen tar inntil 1 time på 200 grader inkludert en liten grilldose på slutten. Blir ikke svora sprø etter denne dosen er det bare å ta frem skibrenneren, men dette er kun en nødløsning!  Den siste tredjedelen av ribbefettet finner du nå i langpanna. Det er ingenting i veien for å blande dette fettet med de første to tredjedelene, men merk at det er en viss smaksforskjell. Jeg foretrekker smaken på det fettet som tas ut etter langstekingen på 150 grader.

[BAD IMAGE  LINK]

Men, julemiddagen inneholder også julekjøttkaker. Sønnen i huset har i kveld stekt julekjøttkaker etter mormors oppskrift - medisterfarse, salt, pepper, revet løk og litt muskat. Vi har smugspist et ikke ubetydelig antall av disse julekjøttkakene i løpet av kvelden, og jeg kan melde at de ble minst like gode som i fjor. Trikset for å få disse kakene ekstra gode er å bruke lang tid. Julekjøttkaker må stekes sakte, veldig sakte! Sønnen i huset har vist stor tålmodighet og jeg tror han endte opp med omtrent 50 julekjøttkaker minus de vi har smugspist.

Fortsatt GODE JULEFORBEREDELSER og GOD JUL!

Migration: 

Kommentarer

For å sikre kald ribbe 1.dag kjøper jeg alltid en ribbe som dekker hele langpanna (ca 7 kg, evt to ribber, 4+3). Jeg har ikke potittlefse, men skal prøve dypping i "blanding av pepper, sukker og eddik"

For å sikre sprø svor vil jeg anbefale metoden til Yngve Ekern i dagens Aftenposten: svoren ned og 3-4 dl KOKENDE vann i langpanna og damping under folie i 20 min før den snus for fortsatt steking.

Han understreker også viktigheten av at ribba ikke er for mager. Mager ribbe hindrer eksplodrende svor fordi kjøttet ikke oppnår mer enn toppen 100 grader, mens fettet kommer tilstrekkelig høyt for å oppnå ønsket effekt.

God jul!

Hei Knut,

Selv langpanna kan bli for liten med sultne ulver (les brødre) på besøk julaften, og særlig sultne ulver som snoker i kjøleskapet utover kvelden og julenatta.

Skal du virkelig få den store nytelsen skal du allerede lille julaften blande eddik(7%), sukker og pepper slik at blandingen får stå og godgjøre seg et par dager. Synes du det blir litt sterkt med bare eddik kan det tynnes noe med vann.

Svoren er viktig, men det aller viktigste er å ha en stekeprosedyre som sikrer kontrollert fettavrenning gjennom kjøttet. Mye av smaken sitter i fettet. Ribba er fedig når den er i ferd med å falle fra hverandre. Jeg er forøvrig helt enig i at ribba ikke skal være mager. De beste ribbene har mye fett.

God Jul til deg også!

Snoking i kjøleskapet utover kveld og natt er selvsagt en meget viktig og god tradisjon, men naturlig nok svært risikabelt for forsyningen 1.dag.

Snoking kan muligens forhindres med tilstrekkelig etterfyll av Gammel Oplandsk (for å svekke retningssans og hukommelse). Hvorvidt dette da blir en sak for Anti-doping Norge er en annen skål.

Husk nok svisker.

Jeg er vel redd Gammel Oppland har en tendens til å gjøre ulvene mer sultne. Satser på den ferdigee testribba godt gjemt i kjøleskapet.

Svisker er bra!

Skriv ny kommentar

Verifiser deg (din epost-adresse vil ikke bli vist offentlig)