10 kommentarer om 10 år som blogger

Myrasundet2020

10 kommentarer om 10 år som blogger

Akkurat i dag, for ti år siden, skrev jeg min første bloggartikkel. Dette innlegget er bloggartikkel nummer 1156. Her kan du lese litt om min historie som blogger.

1)  Starten: Jeg var instituttleder på Institutt for informatikk, og min første artikkel måtte handle om programmeringsspråket som endret verden. Dette språket ble utviklet av Kristen Nygård og Ole-Johan Dahl på 1960-tallet. For den bragden fikk de Turing-prisen, også kalt informatikkens nobelpris, i 2001.

2)  Forbildet: Da jeg startet å blogge, fulgte jeg godt med på hva noen andre gjorde, men det var Paul Chaffey  som ble mitt forbilde. Paul er fortsatt aktiv med mange gode innlegg på sin blogg.

3) Ble blogger: Selv om jeg blogget jevnt og trutt fra starten, tok det meg noen år å bli en trygg blogger. På fireårsdagen skrev jeg en egen bloggartikkel - faser i en bloggers liv - om denne prosessen.

4) Myrasundet: En svært stor andel av bloggartiklene er skrevet i Blåstua med utsikt over Myrasundet. En særlig stor andel av disse igjen er skrevet lørdag formiddag, før resten av familien har stått opp og sammen med en stor kopp med god svart kaffe. Bildet som følger med denne artikkelen, var utsikten omtrent da jeg skrev hoveddelen av akkurat dette innlegget (dvs. i går, 18. januar 2020).

5) Profil: Bloggen har  i all hovedsak vært en blogg om forskning og utdanning og betydningen av forskning og utdanning for samfunnsutviklingen. Noen artikler, anslagsvis 1 av 10 (10 %), har handlet om noe vitenskapelig eller faglig plassert i en passe personlig kontekst, for eksempel min fascinasjon for fysikken i golfspillet, for bølgene på havet eller for produksjon av solenergi fra taket.

6) Form: Noen har ment at jeg er litt «for saklig» og at jeg er litt for lite spissformulert i mine skriverier. Det har de nok litt rett i, men det er jo greit å bli oppfattet som saklig.

7) Fellesskapet: Etter seks år alene ble min blogg en del av et fellesskap for fire år siden. Det å bli en del av Titan.uio.no var et løft for meg og min blogg.

8) Betydningen av å skrive: For meg har det vært usedvanlig lærerikt å forme tanker gjennom å skrive bloggartikler, og dette er altså bloggartikkel nummer 1156. Det betyr ca. 2,2 bloggartikler pr. uke. Noen av disse er skrevet sammen med andre, og noen få er rene gjesteinnlegg, men det er tilsammen ganske mange timer ved tastaturet de siste 10 årene.

9) Arkiv: Bloggen er også blitt et arkiv for populærvitenskapelige artikler og avisinnlegg de siste ti årene. Mange av disse innleggene er skrevet sammen med andre. Noen bloggartikler er også plukket opp av pressen etter at de er publisert på bloggen. Det er stas!

10) Takk og fremtiden: Jeg har naturlig nok ikke veldig mange lesere, men er glad for at noen bloggartikler er godt delt og lest. Jeg vil også takke dem som har gitt meg konstruktiv kritikk og oppmuntrende tilbakemeldinger. Det har vært inspirerende å blogge gjennom disse ti årene, og jeg har ingen planer om å slutte. Jeg vet også at jeg har noen «spenstige» innlegg som ligger og lurer i bakhodet.

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og eknologi: Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt