Artikkel

Beregninger i nettskyen

Beregninger i nettskyen

Skyer

Noen har spurt meg hva "cloud computing" (beregninger i nettskyen) er og hvordan "cloud computing" virker. En måte å finne ut dette på er å slå opp på Wikipedia eller høre på denne videoen på YouTube. Her er en kort og forhåpentligvis litt folkelig forklaring.

Nettskyen ("The Cloud") er en realisering av Internett. Tenk deg nettskyen som et økosystem som tilbyr ressurser, i dette tilfelle regnekraft. Du sitter på din datamaskin et eller annet sted i verden og du ønsker å utføre beregninger som er mer krevende enn hva din maskin klarer. Dersom din maskin er koblet til nettskyen vil dine beregninger bli utført der det er ledige beregningsressurser i denne "skyen" av ressurser. Resultatet av beregningen sendes tilbake til din maskin der du befinner deg. Du behøver ikke å vite hvilke maskiner eller hvor beregningen har funnet sted. Det du krever er at nettskyen utfører det du ber den om!

Mellom deg og alle regneressursene i nettskyen må det eksistere et system som administrerer og finner tilgjengelig regneressurser for akkurat den oppgaven du ber om. Din programvare "snakker" med dette systemet som sender din oppgave videre til den/de maskiner som er tilgjengelig og har kapasitet for å utføre dine beregninger. Dette systemet sørger for at resultatet sendes tilbake til deg og din maskin.

I fremtiden kan også din maskin være en del av nettskyen, dvs. at andre kan bruke ledig regnekraft som du gir fra deg til nettskyen.

En rekke forskningsmiljøer verden over, inkludert Institutt  for informatikk, arbeider med utvikling av systemer for "cloud computing" eller delsystemer som kan brukes i "cloud computing".

Tags: 

Skriv ny kommentar

Verifiser deg (din epost-adresse vil ikke bli vist offentlig)