Prestisje-stipend fra EU til fysikkprofessor Wojciech Miloch

Rom- og plasmafysiker Wojciech Miloch ved UiO får consolidator grant fra EUs forskningsråd ERC.

Wojciech Miloch foran tavle med likninger
– Dette er en utrolig viktig anerkjennelse, sier Wojciech Miloch. Foto: UiO

I prosjektet 4DSpace: integrated study for space weather at high latitudes skal han forske på ionosfæren, det øverste laget av jordas atmosfære, som er direkte koblet til verdensrommet.

Når partikler fra sola kommer inn i atmosfæren vår, skapes det vakkert nordlys, men partiklene gir også opphav til forstyrrelser i satellittsignaler.

– Vi skal bruke raketter, satellitter, avanserte numeriske modeller og statistiske studier med instrumenter i Arktis og Antarktis til å forstå hvilken rolle høy-energetiske partikler fra sola spiller for turbulens og ustabiliteter i den polare ionosfæren, forteller Miloch.

– Med ny kunnskap om de fysiske prosessene kan vi videreutvikle modeller for romvær i de polare områdene og bidra til sikkerhet og robusthet for alle som bruker satellittbaserte navigasjonssystemer.

– Dette er en utrolig viktig anerkjennelse av konseptet jeg har jobbet med i flere år sammen med gruppen min, 4DSpace. Det er en ganske stor dag for meg, og det viser seg at alle de siste årene har vært en god investering. Bidraget fra ERC er svært viktig. Prosjektet vil virkelig konsolidere gruppen og løfte den slik at vi kan nå de ambisiøse målene vi har satt oss, sier han.

MN-fakultetets dekan Morten Dæhlen kommenterer tildelingen slik:

– Som dekan blir jeg ekstra stolt når en av våre forskere mottar støtte fra ERC. Det er et kvalitetsstempel og viser at vi har forskere i toppen internasjonalt. I tillegg er det selvfølgelig viktig at ERC stiller reduser til rådighet for grunnleggende langsiktig forskning. Gratulerer til Wojciech Miloch!

EUs forskningsråd ERC skal ifølge Norges forskningsråd "støtte særlig lovende og dyktige forskere med svært gode, banebrytende prosjektforslag".

Et consolidator grant er på 2 millioner euro (ca. 20 millioner kroner) og er for viderekomne forskere (7-12 år etter avlagt doktorgrad). I denne runden er det 301 forskere som mottar stipendet. 8 av dem jobber ved norske institusjoner: 5 ved UiO, 2 ved NTNU og 1 ved Høyskolen Kristiania.

Les mer om Milochs forskning:

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi: Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt

Kategori (smånytt):