Fire fulladede minutter om batterier ga seier i Forsker Grand Prix Oslo

Seieren gikk til kjemiker Halvor Høen Hval fra MN-fakultetet på UiO da det var regionfinale i Forsker Grand Prix i går. Ti studenter hadde fire minutter på seg til å fortelle publikum hva de driver med.

Halvor Høen Hval
Halvor Høen Hval vant Forsker Grand Prix Oslo og skal til den nasjonale finalen i Stavanger. Foto: Yngve Vogt/UiO

– Ungdommen har skjønt det og streiker for at beslutningstakere skal ta klima på alvor. Jeg synes det er viktig å vise at vi er mange som er enige og som sammen jobber for at fossile energikilder må fases ut. Min inngangsvinkel er batterier, og jeg vil ikke bare øke energien i disse, men også gjøre de «safe again» etterpå, så de faktisk kan brukes, sier han i et intervju med Forsker Grand Prix Oslo.

– Jeg forsker på bærekraftige kobolt-frie batterier for framtiden og jobber med å gjøre batterier mer energirike uten at det går på bekostning av sikkerheten. Dette er helt vitalt for at vi kan videreføre elektrifiseringen av transportsektoren, slik at også busser, lastebiler og ferger i større grad kan bli utslippsfri.

Lørdag denne uka står han på scenen i Stavanger. Da er det nasjonal finale med ti doktorgradsstipendiater fra hele Norge.

Halvor Høen Hval har allerede vunnet en annen formidlingskonkurranse i år, da han på tre minutter fortalte om batteriforskningen sin på Energiforskningskonferansen 2019. Hvis du lurer på hvordan han er blitt så god, røpet han til Titan.uio.no at han han øvd mens han har hatt pappaperimisjon og med sønnen på skuldrene: – Han syntest det var veldig kjedeleg, for han sovna nesten kvar gong. Det var bra at publikum ikkje gjorde det same!

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi: Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt