40 ting du kan lære hjernen

Forskningsdagene 2019

40 ting du kan lære hjernen

Forskningsdagene er høstens flotteste fest for alle som vil gi hjernen litt å bryne seg på.

Fra 18. til 29. september er det arrangementer over hele landet som skal skape begeistring og forståelse for forskning. I år er klima det overordnede temaet for Forskningsdagene – men glem tørre foredrag, her blir det åpne laboratorier, poetisk formidling, quiz og mye annet. Bare i Oslo er det over 40 arrangementer.

Vi trekker frem noen høydepunkter fra Universitetet i Oslo for deg som er interessert i realfag og teknologi. Og her kan du sjekke hvilke andre arrangementer du kan ta med hjernen og andre venner på i hovedstaden.

Forskningstorget

Hvordan er lyden av torsk? Kan du forskjellen på gran og furu? Og hva er egentlig en solstorm? På Forskningstorget på Universitetsplassen kan du få svar på dette og veldig mange andre spørsmål – eller prøve, smake, spørre, diskutere, undre deg eller la deg overraske sammen med engasjerte forskere fra UiO og en rekke andre forskningsmiljøer i Oslo og Akershus.

20. og 21. september kl. 9 (10)-17, Universitetsplassen på Karl Johan

Periodesystemstafett

Her får du servert en rekke korte foredrag om grunnstoffene og periodesystemet – tilrettelagt for bruk på fest. Det ender opp i en quiz, så du finner ut om du er klar til å briljere.

23. september kl. 17.30-20.00, Kulturhuset

Forsker Grand Prix

Ti doktorgradsstudenter må legge vekk faguttrykk og omstendelige forklaringer for å engasjere publikum i forskningen sin i løpet av fire minutter – og det er publikum som avgjør hvem som er den beste forskningsformidleren i Oslo og Akershus og fortjener en plass i landsfinalen. Fem av de ti deltakerne kommer fra UiO.

24. september kl. 18.00-20.30, Latter

Science Slam

– Noen ganger kommer man over noe man ikke kan la være å undersøke, selv om man ikke vet hvor det tar deg, og det er det jeg drives av. Jeg er nysgjerrig, rett og slett, sier Torunn Kjeldstad i et intervju med Forskningsdagene. For to år siden vant hun regionfinalen for Oslo og Akershus i Forsker Grand Prix for sitt fireminutters innlegg om forskningen hun gjør på solceller - nå skal hun og åtte andre gjøre noe av det samme. Slampoet Fredrik Høyer setter tonen, og jazzgruppa ImprovED høyner den underveis, mens kunstner Helle Kaarem bidrar med en visuell ramme rundt de ni forskerne og studentene som forteller bittesmå historier om hva som inspirerer og fascinerer dem.

25. september kl. 19.00-20.30, Kulturhuset

What is my phone doing in Africa?

Nordmenn flest er ikke klar over hvilken skjebne som venter mobiltelefonen etter at de kvitter seg med den. Vi produserer store mengder elektronisk søppel hvert år, og mye av den legger ut på en lang reise. Her blir det først presentasjon av ny forskning, deretter paneldebatt. Arrangementet er på engelsk.

– Vi har jo allerede sett at ny kunnskap om miljøgifter i Arktis har kommet til nytte i de internasjonale forhandlingene om reguleringer av slike stoffer. Nå håper vi at ny kunnskap om miljøgifter i afrikanske land, som Tanzania, skal kunne brukes på en tilsvarende måte, sa Katrine Borgå i et intervju med Titan.uio.no da forskerne startet opp prosjektet.

26. september kl. 16.30-20.00, Litteraturhuset

Løsningspils

Ni forskere stiller uten begrensninger når de kort presenterer ni innsiktsfulle, originale og oppsiktsvekkende løsninger på noen av de store miljø- og klimautfordringene i byene. Fra UiOs Institutt for bovitenskap deltar Kjetil Lysne Voje, som skal snakke om evolusjon på høygir.

26. september kl. 19.30-22.00, Kulturhuset

Hjernenatt – forskernatt på biblioteket

Har du lurt på hva som egentlig foregår inne i den lille, gråhvite klumpen som ligger og skvalper i saltvann oppe i hodeskallen? Denne kvelden blir det foredrag med hjerneforsker Johan Fredrik Storm, som forklarer hvordan vår (under)bevissthet fungerer. Kristopher Schau diskuterer hjernens pålitelighet med en av Norges fremste biologer Marianne Fyhn + ekspert på falske minner og vitnepsykologi Tim Brennen. Fyhn og kollegene hennes har blant annet funnet "nettingstrømpene" som beskytter langvarige minner i hjernen. I tillegg kommer filosof Einar Duenger Bøhn for å snakke om fremtidens bevissthet.

27. september kl. 18.00-23.30, Realfagsbiblioteket på Blindern

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi: Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt

Tags: