Artikkel

Høydepunkter for deg som skal på Arendalsuka

Høydepunkter for deg som skal på Arendalsuka

Arendal
Stille før stormen. Denne uka er Arendal stedet for langt over 1000 arrangementer. I fjor var ca. 75.000 deltakere innom. Det er ingen spøk å finne ut hva man vil være med på. Foto: Colourbox

Er du i Arendal og overveldet over tilbudet? Det er 1258 arrangementer å velge blant – her er våre favoritter for alle som er opptatt av forskning, realfag og UiO.

Forskningstokt om bord på Trygve Braarud

UiOs største forskningsskip er oppkalt etter marinbiologen og botanikeren Trygve Braarud ( 1903-1985).
Trygve Braarud har plass til 15 passasjerer på hvert av sine tokt utenfor Arendal. Foto: Bjarne Røsjø/UiO Bruk bildet.

UiO er på Arendalsuka med MS Sunnhordland, Matematisk-naturvitenskapelig fakultet kommer i tillegg med forskningsfartøyet Trygve Braarud. Seks ganger drar skipet ut på tokt med passasjerer - les mer og meld deg på her.

Miljøgifter fra elektronisk avfall

Er det på tide med en ny mobil, eller kan du bruke den gamle litt lenger? Norge ligger faktisk på verdenstoppen i produksjon av elektronisk avfall, og miljøgiftene sprer seg og tas opp i planter og dyr. Hvordan må vi jobbe lokalt, nasjonalt og internasjonalt for å få bukt med problemet? Hvordan kan politikere og forbrukere bidra til gode løsninger? Start tirsdagen med en frokostdebatt. Les mer om debatten og deltakerne.

Sikrere valgprognoser med Big Data

Med nye modeller og større regnekraft kan Big Data sammenstille store mengder informasjon og gi mye sikrere prediksjoner av valgresultatene enn tradisjonelle meningsmålinger. Hvor sikre kan prognosene bli, og hvor sikre vil vi ha dem? Les mer om debatten og deltakerne.

Bærekraftsmål, FN, SDG

Bærekraftsmålene – 17 stemmer for framtiden

Det blir vitenskapsformidling på sitt beste når UiO og Akademiet for yngre forskere (AYF) samler et lag av forskere til bærekraftsstafett. Oppgaven er: Fortell en kort historie – 4 minutter – om forskning som bidrar til å løse/belyse ditt bærekraftsmål.

Les mer om programmet og deltakerne.

Skagerrak-Kattegat-Oslofjorden – kickoff for havsatsing

Oslofjorden og Skagerrak er et unikt havområde som må utvikles og forvaltes på bærekraftig og best mulig måte. Et nytt samarbeid innen utdanning og forskning vil sikre det biologiske mangfoldet og miljøet i havområdet, samt næringsutvikling basert på ny kunnskap. Denne dagen er det kickoff. Rapporten som ligger til grunn for satsingen er utarbeidet av representanter fra Universitetet i Oslo (UiO), Universitetet i Agder (UiA), Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Havforskningsinstituttet (HI), Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og Meteorologisk institutt (MET). Les mer om arrangementet.

Veien fra science fiction til science fakta

Morgendagens løsninger for en mer bærekraftig verden skapes ikke av én oppfinnelse, men av tusenvis av mindre løsninger.  Realfagsbiblioteket tar turen til Arendalsuka med noen eksempler og samtale rundt realfagenes betydning for samfunnsutviklingen med utgangspunkt i sci-fi-litteratur og film. Les mer om arrangementet.

Pestbefengt humor

Dag Sørås (t.v.), Nils Chr. Stenseth, pest
Dag Sørås (t.v.) og Nils Chr. Stenseth fikk kjenne på sykdomsfølelsen. Nå lar de fortellergleden smitte over på et nytt publikum. Foto: NRK/Arendalsuka

Hvor stor grad av nærkontakt med pestbefengte rotter skal til før man kommer i kontakt med sin indre hypokonder? I NRK-programmet Latterlig smart fikk komiker Dag Sørås fem dager på seg til å sette opp et stand-up show om Svartedauden. Mens klokka tikket hadde han ett eneste hjelpemiddel: En litt for kunnskapsrik professor. Sammen med UiOs ekspert på feltet, professor Nils Chr. Stenseth, reiste han til Kasakhstan, hvor pest-bakterien fortsatt trives. På dette arrangementet får du komikerens og akademikerens fremstilling av pesten – kom hvis du tør!

Rekker du enda mer, kan du ta en kikk på den komplette listen over UiOs arrangementer under Arendalsuka