Fersk fysiker kastet rett på forskerscenen

Line Pedersen på Fysikermøtet 2019.
Konferansedebutant Line Pedersen forteller erfarne fysikere om protoner, nøytroner og kobberisotopene Cu-74 og Cu-76. Foto: Eivind Torgersen/UiO

Fersk fysiker kastet rett på forskerscenen

Allerede den tredje dagen på doktorgradsstudiet blir Line Pedersen kastet til ulvene. Fra scenen må hun presentere forskningen sin for garvede fagfeller på Fysikermøtet 2019.

Vi møter Line Pedersen dagen før hun skal i ilden. Litt smånervøs, men også trygg på seg selv og forberedelsene hun har gjort.

– Det er jo litt skummelt. Men mest gøy egentlig, sier Pedersen.

Etter bare to dager som doktorgradsstudent ved Universitetet i Oslo, har 24-åringen naturlig nok ikke nye resultater å vise til. Det hun skal fortelle kollegaene om, er det hun kom fram til i masterstudiet i fysikk, som hun avsluttet før sommeren.

Line Pedersen
Line Pedersen dagen før dagen. Foto: Eivind Torgersen/UiO Bruk bildet.

– Og så skal jeg si litt om hvordan jeg skal jobbe videre med dette i doktorgraden min.

Ti minutter har hun fått til rådighet. Det er ikke mye.

– Jeg skal oppsummere to års arbeid på bare ti minutter, og det synes jeg er litt vanskelig, sier Pedersen.

Hun risikerer også å få kritiske spørsmål etterpå fra fysikere som har flere tiårs erfaring med forskning. Uten at det skremmer henne nevneverdig.

– Jeg føler at jeg kan mer enn de fleste om masteroppgaven min, sier Pedersen.

Essensielt å kunne presentere forskningen

Folk som ikke er så kjent med hvordan forskning fungerer, vet kanskje ikke hvor viktig det er å vise seg fram på konferanser foran andre forskere.

– Det er helt essensielt, sier professor Andreas Görgen fra UiO.

Han er veileder for den ferske doktorgradsstudenten og har ingen kvaler med å sende henne opp på fysikkscenen.

– Det er en veldig viktig del av den vitenskapelige prosessen at studentene lærer seg å snakke om forskningen sin, sier Görgen.

– Å lage gode presentasjoner handler om trening. Jo mer du gjør det, desto bedre blir du.

Görgen mener det er viktig å kunne presentere forskningen sin for andre studenter og forskere, men også for et bredere publikum.

Line Pedersen
Ordstyrer Håvard Helstrup hjelper Line Pedersen med de siste forberedelsene før presentasjonen. Foto: Eivind Torgersen/UiO Bruk bildet.

Isotoper og energinivåer

Pedersens foredrag på Fysikermøtet er for de innvidde, de som allerede har tatt til seg en god dose kjernefysikk.

Fra scenen forteller hun om kobberisotopene Cu-74 og Cu-76 og hvordan hun har målt energinivåene i atomkjernen deres.

Det er nemlig ikke bare elektronene rundt kjernen som befinner seg på ulike energinivåer. Også kjernene, som ofte bare fremstilles som en liten klump i midten av atomet med elektroner som fyker rundt, har slike energinivåer.

Pedersens varianter av kobberatomet er veldig ustabile – de lever ikke mer enn et par sekunder – og disse nivåene var det ingen som hadde målt tidligere.

Hun slipper unna vanskelige spørsmål fra salen, og mens applausen legger seg, kan hun sette seg ned og i fred og ro høre på resten av seansen.

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi? Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt

Samme scene som nobelprisvinner

– Jeg synes det gikk bra, sier Pedersen når vi snakker med henne etter at alt er presentert. – Det var gøy!

Noen av publikummerne var bekjente studenter, men mange var godt etablerte fysikere. Tidligere på dagen hadde nobelprisvinner Serge Haroche talt fra samme talerstol.

– Det var litt skummelt da jeg tenkte på at en nobelprisvinner hadde stått på den samme scenen. Men det er også veldig kult, sier Pedersen.

Hun regner med at det skal bli enda lettere neste gang hun skal i ilden.

Line Pedersen på Fysikermøtet 2019.
Grafene og symbolene Line Pedersen viser frem, er ikke noe for hvermansen, men tilhørerne på Fysikermøtet nikker gjenkjennende. Foto: Eivind Torgersen/UiO Bruk bildet.

Foredrag kan bygge forskerkarriere

For det blir helt sikkert flere muligheter. En forskerkarriere kan faktisk være helt avhengig av det.

– Her på Fysikermøtet er vi i ganske trygge omgivelser, sier veileder Görgen. – Men hvis en doktorgradsstudent holder en veldig god presentasjon på en stor internasjonal konferanse, blir folk oppmerksom på deg, sier han.

Andreas Görgen
Andreas Görgen, professor ved Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo. Foto: Eivind Torgersen/UiO Bruk bildet.

Da kan kaffepausen etterpå bli en mulighet til å knytte kontakter og skaffe seg nye, attraktive samarbeidspartnere.

– For å bygge en karriere, er det veldig viktig å kunne holde gode presentasjoner, sier Görgen.

Han var veldig fornøyd med elevens innsats. Line Pedersen har nå tatt det første steget.

Les mer på Titan.uio.no

Professor Nils Christian Stenseth blar andektig i Mendels gamle manuskript

– Fantastisk opplevelse å få bla i Mendels manuskript

Professor Nils Chr. Stenseth har opplevd mye i løpet av en lang forskerkarriere, men besøket i St. Thomas-klosteret i den tsjekkiske byen Brno ble likevel noe utenom det vanlige. Der fikk Stenseth nemlig lov til å bla i et av biologiens aller viktigste verk: Munken Gregor Mendels håndskrevne originalmanuskript fra 1865.