Ha en feiende flott og naturvitenskapelig 17. mai!

Norges flagg
Se opp for flaggpolitiet hvis ikke ditt flagg oppfyller disse spesifikasjonene. Illustrasjon: Peter John Acklam, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3-0

Ha en feiende flott og naturvitenskapelig 17. mai!

Hvis det blir litt mye tog, korpsmusikk og svulstige taler om grunnlovsdagen og demokratiet, kan du jo ta en naturvitenskapelig pust i bakken. Er for eksempel matematikken som den skal i flagget ditt?

Det viktigste er jo pølser, brus og is. Men det er også noen som er veldig opptatt av at flagget ser ut som og behandles etter forskriftene.

Det norske flagget skal strengt være laget etter proporsjonene du ser i illustrasjonen øverst i denne artikkelen: Bredden skal være 6-1-2-1-12, og høyden skal være 6-1-2-1-6.

Hvis flagget ditt er akkurat 22 centimeter bredt, skal det være 16 centimeter høyt. De røde feltene til venstre skal være kvadratiske, seks centimeter hver vei, mens de til høyre skal være dobbelt så brede. Det blå korset skal være to centimeter bredt, mens alle de hvite stripene skal være én centimeter brede.

Rødfargen utgjør drøyt 61 prosent av flagget. 27/44 for å være helt nøyaktig. I et perfekt flagg er det nøyaktig tre ganger så mye rødt som det er blått.

Nobelprisvinner Odd Hassel ble født

17. mai 1897 ble Odd Hassel født i Kristiania, som Oslo het den gangen. I 1925 ble han ansatt som stipendiat ved Universitetet i Oslo. Det var starten på en forskerkarriere som gikk helt til topps.

Odd Hassel
Odd Hassel i laboratoriet en gang rundt 1935. Foto: Oslo museum via Digitalt Museum Bruk bildet.

I 1969 mottok Hassel nobelprisen i kjemi for sine bidrag til utviklingen av begrepene konformasjon og konformer og bruken av dem i kjemien. Han delte prisen med briten Derek Barton.

Under andre verdenskrig satt Hassel fengslet på Grini fangeleir.

Universitetet i Oslo har en egen side for Odd Hassel. Hvis du vil lese mer om forskningen hans, kan du lese denne kronikken som ble publisert på 100-årsdagen for hans fødsel.

Flere vitenskapelige 17. maifødsler

Den britiske legen og forskeren Edward Jenner ble født 17. mai 1749. Han er mest kjent for å ha utviklet en vaksine mot kopper.

Jenner var også mannen som avslørte at gjøkunger dytter stesøsken og steegg ut av redet. Før hans tid trodde man det var gjøkemammaen som gjorde dette.

Blant litt mindre kjente bursdagsbarn finner vi den amerikanske astronomen og matematikeren Ezra Otis Kendall, den britiske kjemikeren Franz Sondheimer og informatikeren Alan Kay. De ble født i henholdsvis 1818, 1926 og 1940.

Medgrunnlegger av Apple, Ronald Wayne, ble født 17. mai 1934. Bare noen dager senere solgte han sine 10 prosent til kompanjongene Steve Wozniak og Steve Jobs. Waynes utbytte var på drøyt 2000 dollar.

Er du interessert i små og store forskningsnyheter om realfag og teknologi? Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt

Fra telegrafen til Minecraft

FN har utropt 17. mai til verdens telekommunikasjons- og informasjonsdag. Det er fordi Den internasjonale telekommunikasjonsunionen kan spores tilbake til denne datoen i 1865. Det var da den første internasjonale telegrafkonvensjonen ble signert i Paris, med deltagelse fra 20 europeiske land.

17. mai 1969 entret den sovjetrussiske romsonden Venera 6 atmosfæren til naboplaneten vår, Venus. I 51 minutter sendte den data tilbake til jorda før forbindelsen ble brutt.

Den aller første versjonen av dataspillet Minecraft ble lansert 17. mai 2009. Denne utgaven er senere blitt døpt om til Minecraft Classic, og det er nok ikke den som brukes mest blant de mange millioner spillere verden over.

Minecraft

En skjermdump fra Minecraft. Illustrasjon: Pierre Rudloff, Wikimedia Commons

Så var det været, da

17. maiværet kan variere fra strålende sol til snø og slaps. Og mens «manns minne» sjelden går mer enn et par tiår tilbake, har meteorologene selvfølgelig statistikk for dette også. Yr.no har hentet fram noen av dem.

Den våteste 17. maien i målingenes historie kan Modalen i Hordaland skryte av. I 1989 falt det 43,2 millimeter nedbør der mellom klokka sju om morgenen og klokka sju om kvelden.

Norges varmeste 17. mai fant sted i Gvarv i Telemark i 1980. En maksimumstemperatur på 27,5 grader sørget for det.

Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia, Yr.no, Universitetet i Oslo

Les mer på Titan.uio.no

Kategori:

Dypvannsfisken Diretmus argenteus

Deep-sea fish see color in pitch-black darkness

Humans, along with many other mammals, must make do with four different light-sensitive proteins in the rods and cones of our retinas. However, fish species living in the deep sea can have up to 40 different proteins aiding their vision. This means that they most likely see some sort of color where humans would only see pitch-black darkness.

Kilogramprototypen på Kjeller

I dag er kiloen død – leve den nye kiloen!

Originalkiloen i Paris går av med pensjon i dag. For forskere blir alt enklere og mer nøyaktig når måleenhetene defineres ut fra fysiske konstanter. For andre kan det være som å miste et håndfast holdepunkt i tilværelsen.

Her er det en av Julius' venner, sjimpansen Knerten, som bruker enkel redskap for å grave opp mat.

Julius graver med redskap og styrker en evolusjonsteori

Julius og åtte andre sjimpanser i Kristiansand Dyrepark  har, helt uten å vite det, kastet nytt lys over menneskets evolusjon. For første gang har forskere nemlig sett at sjimpanser kan bruke enkle redskaper til å grave opp mat, og det innebærer at den såkalte potet-teorien om menneskets historiske opphav er blitt vesentlig styrket.