Artikkel

Sparket igang stor universitetssatsing på kunstig intelligens

Sparket igang stor universitetssatsing på kunstig intelligens

Morten Irgens (t.v.), Klas Pettersen, Nikolai Astrup, Pinar Heggernes
En engasjert Morten Irgens (t.v.), som er styremedlem i NORA og prorektor for forskning ved OsloMet, snakker med NORA-direktør Klas Pettersen, digitaliseringsminister Nikolai Astrup, NORAs styreleder Pinar Heggernes fra UiB og styremedlem Rachel Thomas fra Simula. Foto: Ansgar Valbø/NORA

I universitetsmiljøene har det dukket opp en ny NORA. Denne gangen handler det om kunstig intelligens.

Med NORA har ni universiteter og forskningsinstitutter samlet seg for å satse på kunstig intelligens. I dag hadde de sin første samling, der alle miljøene viste frem noe av det de holder på med. Til stede var også digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H), som ville ha innspill til regjeringens pågående arbeid med ny strategi for kunstig intelligens.

- Hovedhensikten med sammenslutningen er å sette Norge på kartet når det gjelder kunstig intelligens. Vi skal bygge opp kunstig intelligens i Norge, sier NORA-direktør Klas Pettersen til Khrono.

Pettersen er akkurat ansatt. Han har de siste årene jobbet ved Norsk senter for molekylærmedisin på UiO og har en doktorgrad i nevrovitenskap fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og UiO.

Mennesket i sentrum

- Når Nikolai Astrup nå skal utforme en nasjonal strategi for kunstig intelligens, vil vi oppfordre ham til å sette mennesket i sentrum, skriver visedekan for innovasjon og samfunnskontakt ved MN-fakultetet på UiO Kristin Vinje i sin blogg på Titan.uio.no - Hele befolkningen bør settes i stand til å utnytte de nye verktøyene feltet fører med seg, og de bør kunne gjøre det med en forståelse av hvilke utfordringer og konsekvenser denne bruken har.

Hun påpeker at for å lykkes med dette, må utdanningen innenfor IKT-faget styrkes på alle nivåer. Fra høsten oppretter UiO et Honours-program for spesielt motiverte og talentfulle studenter, og der blir kunstig intelligens en rød tråd.

Mange deltakere

NORA (Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium) ble stiftet i november 2018 som en sammenslutning mellom Universitetet i Oslo, OsloMet, Universitetet i Bergen, Universitetet i Tromsø, Universitetet i Agder, Universitetet i Stavanger, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og forskningsinstituttene NORCE og Simula.

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi: Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt

Kategori (smånytt):