Artikkel

Solsikkefrø kan være skadelig for fuglenes sperm

solsikke, grønnfink
Herlig, herlig - men kanskje farlig å spise for mye solsikkefrø. I hvert fall for grønnfinken, som kan bli litt ivirg i matfatet. Foto: Colourbox

Solsikkefrø kan være skadelig for fuglenes sperm

Fugler som spiser for mye solsikkefrø, kan få problemer med spermkvaliteten, viser en ny studie fra Naturhistorisk Museum i Oslo.

Opp mot halvparten av spermcellene hos hver grønnfinkhann de undersøkte, var ødelagt – uten noen åpenbar årsak. Det fant forskere i fuglegruppa ved Naturhistorisk Museum (SERG) i Oslo ut i 2013, i forbindelse med et annet prosjekt.

Samtidig, rett utenfor forskningsgruppas kontorer i Botanisk Hage, var grønnfinkene veldig aktive på fuglematerne som var satt ut. Finkene satt på materne i lang tid og spiste seg mette på solsikkefrø, i motsetning til mange andre småfugler som fløy inn og hentet en liten matbit før de fløy vekk igjen.

For mye av det gode...

grønnfink
Grønnfinkene er olivengrønne med gule, grå og svarte innslag. De blir rundt 15 cm lange og lever i flokk. De finnes i store deler av Europa. Foto: Bjørn Aksel Bjerke

Det virket ikke som om grønnfinkene begrenset inntaket av solsikkefrø i det hele tatt. Kunne det være det høye inntaket av solsikkefrø som forårsaket den dårlige spermkvaliteten til grønnfinkene?

Solsikkefrø er nemlig fulle av en omega-6-fettsyre som heter linolsyre (C18:2 n-6). Høyt inntak av slike omega-6-fettsyrer kan føre til mer oksidativt stress i kroppen, og oksidativt stress kan ødelegge cellemembraner. Spermceller er spesielt utsatt for oksidativt stress, så hvis man ikke spiser nok antioksidanter, kan spermcellene bli skadet. Dermed kan en diett som utelukkende består av solsikkefrø potensielt føre til flere spermskader, men det er blitt gjort lite forskning på dette feltet, og det er ingen som tidligere har sett på disse sammenhengene hos ville fugler.

Fikk mat – måtte avgi prøve

For å finne ut av om det kunne være en sammenheng mellom solsikkefrø og spermkvalitet, ble det tatt blodprøver og spermprøver av grønnfinker i Oslo og av slektningene deres, kjernebiterne. Fuglene hadde hatt fri tilgang til solsikkefrø hele vinteren. Kollegaer fra Tsjekkia tok også prøver av noen fugler fra den tsjekkiske landsbygda, der det ikke var satt ut noen fuglematere.

Blodprøvene ble analysert for å finne ut hvor mye linolsyre de inneholdt. Linolsyre kan ikke produseres av kroppen selv, det må fås gjennom maten, så hvis en fugl har høye nivåer av linolsyre i blodet, er det sannsynlig at den har spist mye mat med linolsyre, for eksempel solsikkefrø.

Spermprøvene ble undersøkt i mikroskop for å finne ut av hvor stor andel av spermcellene fra hver hann som var normale og hvor mange som hadde en unormal form, for eksempel at de manglet en del av spermiehodet.

Resultatene viste at jo høyere nivå av linolsyre i blodet, jo høyere andel unormale spermceller hadde fuglene. Dessuten hadde de tsjekkiske fuglene, som ikke hadde hatt tilgang til fuglematere med solsikkefrø, lavere nivåer av linolsyre i blodet og lavere andel unormale spermceller. Det kan tyde på at fugler som har spist veldig mye solsikkefrø med mye linolsyre, har høyere risiko for spermskader fra oksidativt stress.

LES OGSÅ: Glem gamle brødbiter, byfulger foretrekker peanøtter

Må teste ulike kosthold

Det er likevel ikke sikkert at det er en årsakssammenheng. For å være sikre på at det er solsikkefrøene som fører til høyere linolsyreverdier og at det direkte påvirker spermkvaliteten, må man gjøre eksperimenter og teste ulike kosthold på en kontrollert måte. Denne tidlige studien tyder på at det kan være god grunn til å gjennomføre slike grundigere tester.

grønnfink
Det er ingen grunn til å nekte grønnfinken solsikkefrø - men en god idé å variere hva du legger på fuglebrettet. Foto: Hanna Nyborg Støstad

Prosjektet om solsikkefrø og spermskader var én av fire artikler i en doktorgradsavhandling som ble godkjent i oktober 2018. Nå er studien blitt publisert i tidsskriftet Journal of Avian Biology.

Vil du ha flere forskningsnyheter om fugle, realfag og teknologi: Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt

Lurt å spise variert

Det kan altså være lurt å variere hva slags mat man gir til fuglene, slik at de ikke bare spiser én type mat hele tiden. For eksempel kan man gi usaltede peanøtter og jordnøtter eller meiseboller av fett.

Men siden studien bare viser en korrelasjon, som kan være forårsaket av andre faktorer, og siden forskerne ikke har vurdert de positive effektene av solsikkefrø, er det ikke grunnlag for å nekte grønnfinkene å spise solsikkefrø riktig ennå.

Artikkelforfatteren forsvarte i fjor doktorgraden sin ved Naturhistorisk museum. Hun har skrevet om sin egen forskning.

Den vitenskapelige artikkelen:

Sperm head abnormalities are associated with excessive omega‐6 fatty acids in two finch species feeding on sunflower seeds

Mer fuglekvitter på Titan.uio.no:

Kategori: 
Tags: 

Kommentarer

Solsikke er ikke bare solsikke. Det finnes omtrent hundre ulike, og nye hybrider utvikles hvert år. Andelen linolsyre kan variere veldig mellom de ulike typene. Hvilken av disse solsikkevariantene som er brukt i undersøkelsen fremkommer i hvert fall ikke av den oppsummerte teksten. Hvor stor andel av totalkosten var solsikke? Andre undersøkelser, hvor man tilsynelatende har samme individer som spiser det samme hele tida, har vist seg å ikke stemme. Småfugler kan ikke stole på at en matkilde er uuttømmelig, og er derfor hele tiden på let etter alternative matkilder. En amerikansk undersøkelse av meiser, hvor man antok at de kun spiste fra ett sted, viste at fuglene sirkulerte i området, og kun spiste en fjerdedel av den maten man trodde sto for omtrent hele matforsyninga. Mange usikkerhetsmomenter, med andre ord. Derfor er ordet KAN i overskriften svært viktig!

Hanna Støstad

Hei! Takk for kommentar. Du har helt rett i at det er veldig mange usikkerhetsmomenter. Solsikkefrøene vi brukte var fra Felleskjøpet, se link under, men selv den kan variere noe i linolsyreinnhold fra sekk til sekk, så vi vet ikke med sikkerhet. Dessuten, som du sier, er det sannsynlig at fuglene har spist fra andre matkilder også. Dette er ville fugler, så vi kan rett og slett ikke vite hvor mye av kosten som er solsikke. Dette er altså ikke en eksperimentell studie. Det mest interessante funnet er derfor at det er en sammenheng mellom linolsyre i blodet og spermskader, som vi finner på tvers av alle fuglene, uavhengig av diett/tilgang til fuglematere. Siden linolsyre må tas opp gjennom kosten, er det sannsynlig at fugler med høyt linolsyrenivå har spist mye linolsyreholdig mat som f.eks. solsikke; og disse har altså flere spermskader.
Vi har altså ikke bevist noen direkte link mellom spising av solsikkefrø og spermskader, og som du sier, er ordet "kan" veldig viktig. Men siden vi finner en mulig tendens, publiseres det i håp om at det kan inspirere til videre forskning, slik at vi kan finne ut av om det er en direkte effekt, eller ikke; og eventuelt forklare mekanismene bak sammenhengen.

Hvis du ikke har tilgang til artikkelen og vil lese, send meg gjerne en mail (kontaktinfo finnes i linken til den vitenskapelige artikkelen), så kan jeg sende en PDF.

Mvh Hanna Støstad, artikkelforfatter

https://www.felleskjopet.no/butikk/kjaeledyr/smaafugl-og-villfugl/fuglem...

Les også

Mauritius-parakitten er et sjeldent eksempel på en art som er blitt reddet, takket være vernetiltak

Fuglearter dør ut mye fortere enn vi trodde, men vernetiltak hjelper

Nye beregninger viser at fuglearter dør ut fem ganger fortere enn før antatt og ca. 1000 ganger fortere enn de ville gjort uten menneskelig påvirkning. Den gode nyheten er at vernetiltak faktisk virker – så godt at utryddelseshastigheten blir redusert med hele 40 prosent.

Academics must play games in order to get ahead in the race for citations

“Researchers must play games that damage the quality of science”

“Academics should stop worrying too much about indices", says Professor Colin Chapman from the George Washington University. Professor Nils Chr. Stenseth at the University of Oslo agrees: "The scientific journals' obsessive use of indices is damaging the quality of science", he says.

Hvor mye elg er det i skogen? Du kan ikke telle alle, men må ty til beregninger

Ville dyr kan telles mer presist når man beregner baklengs

De som skal bestemme fangst- og jaktkvoter bør helst vite hvor mye fisk det er i havet og hvor mange elger som finnes i skogen. Men bestandsberegninger er også viktige for dem som skal forvalte truede dyrearter, som tigeren i India. Forskere ved UiO har lansert en ny metode som skal kunne gjøre slike beregninger mer treffsikre.