Artikkel

Takket være insektene er det flest damer på jorden

Takket være insektene er det flest damer på jorden

Insekt
Foto: Sian Cooper/Unsplash

Hør mer om hvorfor kvinner ruler på frokostforedrag med insektsforsker og forfatter Anne Sverdrup-Thygeson.

Dersom vi teller opp antall hanndyr og antall hunndyr på kloden, sørger insektene for at det er flest damer i verden. Alle honningbiearbeidere er damer – det blir 83 milliarder damer, bare der. Alle maurarbeidere er damer – og det finnes enormt mange maur – de er den mest tallrike typen insekt på kloden. Og bladlus – de føder rett og slett ferdig utvokste, gravide bladlusdamer. Så Beyoncé hadde rett: Who run the world? Girls!

Anne Sverdrup-Thygeson er professor i bevaringsbiologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). 8. mars fra kl. 08.30 til 09.30 holder hun foredrag på Tøyen hovedgård. Det blir lett servering i form av croissanter, frukt, kaffe og te.

Sverdrup-Thygeson er opptatt av det anonyme artsmangfoldet, som insekter og sopp – arter vi sjelden ser og ikke tenker over, men som likevel er avgjørende  for prosesser i naturen og dermed for oss mennesker. Anne forsker og underviser i naturforvaltning, insektøkologi og skogens biomangfold. Boken hennes Insektenes planet (2018) er nå solgt til hele 19 land.

NB! Det er kun plass til 70 personer på Tøyen hovedgård, dørene må stenges dersom det blir fullt.

Les mer på Titan.uio.no:

Kategori (smånytt):