Artikkel

Biørnegildet 2019

biornegildet-to
Ursus Major kommer denne uken ut av sitt lune hi - det er Biørnegildet 2019

Biørnegildet 2019

Denne uka er det Biørnegildet – våre egne studenters ukelange festival. Tema for festivalen er «mangfold i vitenskap» og uka består av en hel rekke faglige og sosiale arrangementer, de fleste i Vilhelm Bjerknes hus på Blindern.

Biørnegildet arrangeres hvert tredje år og i år arrangeres Biørnegildet for 27. gang. Første gang Biørnegildet ble arrangert var i 1927, den gang Universitetet i Oslo fortsatt hadde navnet Det Kongelige Frederiks Universitet. Biørnegildet arrangeres av Realistforeningen som ble etablert i 1859 – to år før Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ble etablert i 1861. Navnet Biørnegildet kommer av at Realistforeningen har Store Bjørn (Ursus Major) som sin store beskytter.

Biornegildet-en

Gildesjef Emma Linnea Wiström, MD og formann i Realistforeningen Jan Ole Åkerholm på åpningen av Biørnegildet 2019.

På mandag hadde gleden av å stå for den offisielle åpningen av Biørnegildet sammen med Gildesjef Emma Linnea Wiström og formann i Realistforeningen Jan Ole Åkerholm. Førstkommende lørdag skal jeg som seg hør og bør på Biørneballet der vi – noen gamle, noen mindre gamle og mange unge studenter – ifører oss våre peneste klær og manerer for å hylle Hans Majestet Ursus Major.  Ursus Major har forøvrig i sin visdom bestemt at Biørnegildet skal arrangeres hvert tredje år da et Biørnegilde hvert år vil være en for stor belastning for studentene, som tross alt også skal studere.

Mitt første møte med det reelle studentlivet på Blindern skjedde under Biørnegildet i 1980. Jeg dinglet innom en fest i Blinderkjellern i Fysikkbygningen i februar 1980. Der ble jeg umiddelbart tatt hånd om av hyggelige realister, eller bamser og binner som realistene på Blindern gjerne kaller seg under Biørnegildet. Jeg ble ganske raskt etter dette for.fører (for.fører var betegnelsen på forretningsfører) i Kjellerstyret, forøvrig en stillingsbetegnelse som ikke lenger er i bruk. Jeg hadde gleden av å være formann i Realistforeningen våren 1982. I februar i 1983 var jeg i militæret, men klarte å få permisjon for å delta på Biørnegildet. Det er vel på sin plass å innrømme, nå 36 år senere, at selve søknaden om permisjon ikke var helt presis på hva som var intensjonen bak det å søke fri fra militæret akkurat denne helgen i februar. Jeg fikk altså permisjon og etter en lang togtur kom jeg glad og fornøyd til Blindern der jeg fikk med meg en lang helg på Biørnegildet 1983.

Åpningen av Biørnegildet sist mandag var samme dag som vi lanserte vår ny strategi, Kunnskapsutvikling for en verden i endring – Realfag og teknologi mot 2030.  Tema for Biørnegildet 2019 er som nevnt «mangfold i vitenskap» og det var derfor hyggelig å referer fra strategien der vi nettopp tar opp viktigheten av mangfold, både menneskelig og faglig.  Takk til verdens beste studenter og den jobben dere gjør for å skape et godt og inkluderende studiemiljø.

Skriv ny kommentar

Verifiser deg (din epost-adresse vil ikke bli vist offentlig)