Artikkel

Såpeglatte veier

Såpeglatt

Såpeglatte veier

Det meldes i dag om såpeglatte veier, og det kan jeg bekrefte!

Men hvorfor sier vi såpeglatte veier? Det er åpenbart ikke såpe på veiene – det er is, og det er vann. Men det er likevel en sammenheng. Glatte veier handler om friksjon, eller rettere sagt mangel på friksjon. Og friksjon kan sies å være definert som den motstanden som gjør at to gjenstander eller flater hindres i å gli mot hverandre.

Og jeg kan selv melde om at det var svært lite friksjon mellom issvullene på fortauet og mine føtter da jeg gikk hjemmefra til Blindern i formiddag. Takket være gode piggsko kom jeg trygt frem, men det var mange på veien som slet, både biler og fotgjengere.

Hva er såpe?

Når vi opplever det som omtales som "såpeglatte" veier dreier det seg faktisk om et tynt lag med vann mellom skosålen og underlaget, som øyensynlig består av is og hålke. Dette vannlaget mellom skosålen og veidekket er bare noen tusendels millimeter tykt, og det er det som gjør at friksjonen reduseres. Og tykkelsen har mye å si for glien. I streng kulde blir et slikt vannlag for tynt, og du kan gå trygt bortover veien uten å skli. Da vil snøkrystallene skrubbe mot skosålen og det oppleves som føret er trådt.

Men hvorfor sier vi såpeglatt? Såpe er jo et vaskemiddel, men de fleste har også opplevd at såpe føles glatt mot huden. De tradisjonelle såpene, både faste og flytende, er kjemiske produkter i form av alkalisalter som stammer fra fettsyrer. De fleste andre vaskeaktive stoffene er syntetisk fremstilt, enten fra naturlige eller petrokjemiske råstoffer.

Ordet såpe kommer fra latinske sapo. Det er flere forklaringer på opprinnelsen, men den mest sannsynlige er at ordet kommer fra det latinske ordet for talg, sebum.

Såpe er også det som kalles et tensid og er et såkalt overflateaktivt stoff. Tensider er molekyler med spesielle egenskaper. De er bygget opp av en lipofil. Det vil si fettelskende, hydrokarbonkjede som ender opp i et hydrofilt, det vil si vannelskende, hode. Hydrokarbonkjeden frastøter vann, mens hodet tiltrekker vann. Det er samspillet mellom disse egenskapene som gjør tensidene til så gode vaskemidler.

Såpen har også den egenskapen at den reduserer friksjonen mellom to flater, slik at du opplever å skli på underlaget. På glattisen var det vannlaget mellom flatene som førte til redusert friksjon. Såpe i vann gjør at friksjonen mellom flatene reduseres ytterligere, og derav uttrykket såpeglatt.

Fett og oljer er er kjent for å redusere friksjon, og det er derfor vi smører bevegelige deler i sykler, biler og annet maskineri, eller smører kakeformer for å hindre at bunnen sitter fast i formen.

God glid i skiløypa

I disse romjulstider er det nok også mange som er opptatt av å ha god gli på skiene. Skismøring er blitt en vitenskap, og det handler i bunn og grunn også om kjemi og fysikk. Her kan du lese mer om hvordan skismøring påvirker glien i skiløypa. Det handler om å kontrollere friksjonen slik at du får god glid samtidig som du skal unngå bakglatte ski.

Så gjenstår det å oppfordre til forsiktighet slik at fotgjengere og bilister beholder veigrepet på de såpeglatte veiene. Og, lykke til med smøring til de som ønsker maksimal gli i skiløypa! 

Skriv ny kommentar

Verifiser deg (din epost-adresse vil ikke bli vist offentlig)