Verdens største e-helse-system er utviklet ved Universitetet i Oslo

Kristin Braa, HISP, DHIS2, Tanzania
Kristin Braa er prosjektleder for HISP og professor ved UiOs Institutt for informatikk. Foto: Gunhild M. Haugnes Bruk bildet.

Verdens største e-helse-system er utviklet ved Universitetet i Oslo

Forskere ved UiO har utviklet verdens største e-helse-system, som bidrar til å redde liv. I Tanzania var systemet viktig for å få stanset et større kolerautbrudd.

Det norskutviklede systemet, som har fått navnet DHIS2, brukes i dag av i alt 67 utviklingsland – et antall som fortsatt øker.

Systemet har revolusjonert innsamling og bruk av helsedata i disse landene. Man trenger ikke dyrt utstyr og dyre lisenser for å bruke systemet, som er basert på åpent kildekode. Det holder med mobiltelefoner og enkle PC'er. Ofte innrapporteres helsedata med SMS. Utviklingen støttes av en rekke investorer, blant annet Gates Foundation, Pepfar, The Global Fund, Gavi, WHO, Unicef, CDC og Norad.

Denne uken er det en stor konferanse om HISP på Zanzibar.

"Hotellet fylles nå gradvis av delegater fra hele Afrika som skal delta på workshopen som starter i morgen. Da skal vi få mer innsikt i hvordan dette programmet brukes i praksis til å distribuere viktig helseinformasjon til og fra myndigheter sentral og lokalt i nesten 70 land", skriver visedekan Kristin Vinje i sin blogg.

Les mer om helsesystemet på Titan.uio.no:

Hvem var det som brøt seg inn hos Urmaker Urnes?

Elever oppklarte innbrudd hos urmaker Urnes

Verdier for flere millioner kroner forsvant under et innbrudd hos urmaker Urnes natt til fredag. Kunne det tenkes at urmakeren hadde fingert innbruddet, eller var det et reelt innbrudd? Videregående-elever med fordypning i biologi og teknologi oppklarer sånne kriminalsaker i løpet av et par timer.