Verdens største e-helse-system er utviklet ved Universitetet i Oslo

Kristin Braa, HISP, DHIS2, Tanzania
Kristin Braa er prosjektleder for HISP og professor ved UiOs Institutt for informatikk. Foto: Gunhild M. Haugnes Bruk bildet.

Verdens største e-helse-system er utviklet ved Universitetet i Oslo

Forskere ved UiO har utviklet verdens største e-helse-system, som bidrar til å redde liv. I Tanzania var systemet viktig for å få stanset et større kolerautbrudd.

Det norskutviklede systemet, som har fått navnet DHIS2, brukes i dag av i alt 67 utviklingsland – et antall som fortsatt øker.

Systemet har revolusjonert innsamling og bruk av helsedata i disse landene. Man trenger ikke dyrt utstyr og dyre lisenser for å bruke systemet, som er basert på åpent kildekode. Det holder med mobiltelefoner og enkle PC'er. Ofte innrapporteres helsedata med SMS. Utviklingen støttes av en rekke investorer, blant annet Gates Foundation, Pepfar, The Global Fund, Gavi, WHO, Unicef, CDC og Norad.

Denne uken er det en stor konferanse om HISP på Zanzibar.

"Hotellet fylles nå gradvis av delegater fra hele Afrika som skal delta på workshopen som starter i morgen. Da skal vi få mer innsikt i hvordan dette programmet brukes i praksis til å distribuere viktig helseinformasjon til og fra myndigheter sentral og lokalt i nesten 70 land", skriver visedekan Kristin Vinje i sin blogg.

Les mer om helsesystemet på Titan.uio.no:

flaks, blink

Flaks kan trenes opp

Oppmerksomhet og nysgjerrighet er avgjørende egenskaper for å ha flaks. Dette kan man trene opp, og det gjør kanskje at tilfeldigheter ikke bare er tilfeldigheter.

Livsvitenskap er UiOs største satsing gjennom tidene

– Livsvitenskap handler om helse, miljø og bærekraft

– Hvis folk spør meg, sier jeg at det er livsvitenskap hvis det har med helse, miljø og bærekraft å gjøre, sier Carl Henrik Gørbitz. Han er leder for Universitetet i Oslos største faglige satsing noensinne, på nettopp livsvitenskap.