Verdens største e-helse-system er utviklet ved Universitetet i Oslo

Kristin Braa, HISP, DHIS2, Tanzania
Kristin Braa er prosjektleder for HISP og professor ved UiOs Institutt for informatikk. Foto: Gunhild M. Haugnes Bruk bildet.

Verdens største e-helse-system er utviklet ved Universitetet i Oslo

Forskere ved UiO har utviklet verdens største e-helse-system, som bidrar til å redde liv. I Tanzania var systemet viktig for å få stanset et større kolerautbrudd.

Det norskutviklede systemet, som har fått navnet DHIS2, brukes i dag av i alt 67 utviklingsland – et antall som fortsatt øker.

Systemet har revolusjonert innsamling og bruk av helsedata i disse landene. Man trenger ikke dyrt utstyr og dyre lisenser for å bruke systemet, som er basert på åpent kildekode. Det holder med mobiltelefoner og enkle PC'er. Ofte innrapporteres helsedata med SMS. Utviklingen støttes av en rekke investorer, blant annet Gates Foundation, Pepfar, The Global Fund, Gavi, WHO, Unicef, CDC og Norad.

Denne uken er det en stor konferanse om HISP på Zanzibar.

"Hotellet fylles nå gradvis av delegater fra hele Afrika som skal delta på workshopen som starter i morgen. Da skal vi få mer innsikt i hvordan dette programmet brukes i praksis til å distribuere viktig helseinformasjon til og fra myndigheter sentral og lokalt i nesten 70 land", skriver visedekan Kristin Vinje i sin blogg.

Les mer om helsesystemet på Titan.uio.no:

Datadeling kan forbedre livet i byene

Data ownership is a recipe for better living in the city

Today, both public enterprises and private companies in the major cities collect large quantities of data about the citizens living in those cities, and most people derive little benefit from this. However, if the citizens own and control their own data, life in the city can be much better.

Hardangervidda

Kunstig intelligens bedrer klimamodellene

Klimaendringene påvirker vegetasjonen. Men endringene i vegetasjonen påvirker også klimaet. For å skjønne denne sammenhengen, skal klimaforsker Frode Stordal bruke kunstig intelligens.

Eili Tranheim Kase på laboratoriet, Farmasøytisk institutt

Forskere planlegger opptrapping av kampen mot overvekt og diabetes

Det er bedre for helsa å være aktiv og litt overvektig – "fit and fat" – enn å være stillesittende og slank. Hvorfor er det slik? Forskere ved Farmasøytisk institutt fronter nå en bred allianse som vil utvikle bedre behandlinger mot "parhestene" overvekt og diabetes, som er store og voksende folkesykdommer.