Fantastiske muligheter for norsk romforskning

Oppskyting av Nucleus-raketten fra Andøya Space Center
Oppskyting av Nucleus-raketten fra Andøya Space Center. Foto: Trond Abrahamsen/ASC

Den norskutviklede raketten Nucleus, som ble skutt opp fra Andøya torsdag, blir viktig også for romforskning.

Nucleus hadde tre tekniske eksperimenter om bord. Det viktigste av dem var Andøya Space Center (ASC)og Universitetet i Oslos (UiO) 4DSpace-modul, med 6 dattermoduler.

— Døtrene ble sluppet fra raketten da den passerte 60 kilometers høyde, og vi testet kommunikasjon mellom døtrene og raketten, forteller Kolbjørn Blix, direktør for Space Systems ved Andøya Space Center.

— Testen var svært viktig for oss, mener Jøran Moen, instituttleder ved Fysisk institutt ved UiO.

Når modulen er ferdig utviklet, skal den gi informasjon om atmosfæreturbulens i rom og tid. Turbulens i elektrisk ladde gasskyer (plasmaskyer) er årsaken til forstyrrelser på både radiokommunikasjon og GPS-posisjonering. Forskerne trenger mer informasjon for å lage «romvær-YR», noe som er viktig for sikkerhet i sikkerhet i Arktis.

Rakett-motoren til Nucleus er utviklet av Nammo.

— Motoren gjør det mulig å skreddersy rakettbaner for å fly gjennom og utforske naturfenomener i atmosfæren, sier Moen.

Mer på Titan.uio.no:

Kategori (smånytt):