Artikkel

Gir ut bok om grunnstoffene vi bruker – og selv er laget av

Gir ut bok om grunnstoffene vi bruker – og selv er laget av

Anja Røyne med boka "Menneskets grunnstoffer"
Anja Røyne med boka "Menneskets grunnstoffer". Foto: Hilde Lynnebakken /UiO Bruk bildet.

Hvor får vi alt vi trenger til hus, biler, tannbørster, datamaskiner - og mat til oss selv - fra? Og hvor lenge kan vi fortsette å lage alle disse tingene før Jorda går tom?

Slike spørsmål dukket opp hos Anja Røyne, som til vanlig forsker ved Fysisk institutt, UiO, blant annet på hvordan vi kan få bakterier til å bygge sement og dermed redusere de enorme CO2-utslippene fra betong.

— Selv om jeg forsker på geologiske prosesser, visste jeg egentlig ikke hvordan vi utvinner noe som helst, og jeg hadde lyst til å finne det ut, sier Røyne.

Boka starter med en superkort verdenshistorie for grunnstoffer, fra dannelsen av hydrogen til i dag.

— At gullet i ringen min ble laget da to nøytronstjerner kolliderte, er jo helt sinnssykt å tenke på, sier hun.

— Under arbeidet med boka har det slått meg hvor enorme mengder vi bruker av alt. Vi mennesker flytter på mer sand, grus og stein enn alle verdens elver til sammen, forteller Røyne.

Ørkenlandet Dubai har for eksempel gått tom for sand til bygninger. Da verdens høyeste bygning, Burj Khalifa, skulle bygges, importerte de sand fra Australia.

— Eller ta et materiale som plast. Nå tenker vi på plast som ganske kjipt, men før vi begynte å lage plast, brukte vi ting som skilpaddeskall og gummi fra plantasjer. Heller ikke problemfritt, mener Røyne.

— Har du funnet ut når vi går tom for råstoff?

— Vi kommer nok ikke til å gå tom, men vi må finne nye forekomster, og vi må lage ting på andre måter, ikke minst av hensyn til klimaet, sier hun.

— Boka er egentlig ikke en dommedagsprofeti, den handler mest om alt det fantastiske vi har fått til gjennom historien.

Boka Menneskets grunnstoffer. Byggeklossene vi og verden er laget av feires med bokslipp 20. september.

Mer på Titan.uio.no:

Kategori (smånytt):