Fremragende matematikk-forsker til UiO

Didier Pilod (t.v.), Anne Marie Haga, Kristin Shaw, Cordian Riener,  Claudia Scheimbauer, Sigmund Selberg
Kristin Shaw (nr. 3 f.v.) omgitt av fra venstre Didier Pilod (skal til UiB), Anne Marie Haga i Bergens forskningsstiftelse, Cordian Riener (skal til UiT), Claudia Scheimbauer (skal til NTNU) og Sigmund Selberg, som leder prosjektet. Foto: Helge Skodvin/Bergens forskningsstiftelse

Kristin Shaw fra Canada er ansatt i en forskerstilling med støtte fra Bergens forskningsstiftelse.

35 år gamle Kristin Shaw har tropisk geometri som sitt forskningsfelt. Hun har studert og arbeidet ved universitetene i Toronto og i Geneve og på det tekniske universitetet i Berlin.

I årene som kommer skal Shaw bidra til utvikling av matematikkmiljøet både ved UiO og andre norske universiteter. Nylig deltok hun på en konferanse i Bergen med en rekke av de fremste matematikerne i Norge. Konferansen markerte 100 års-jubileet til Norsk matematisk forening og er et ledd i Bergens forskningsstiftelses og Tromsø forskningsstiftelses initiativ til en nasjonal satsning på matematikkfaget.

Satsningen innebærer også tilsetting av Kristin Shaw og tre andre unge matematikere på høyt internasjonalt nivå, med sikte på at de skal kvalifisere seg til professorater på universitetene i Tromsø, Trondheim, Oslo og Bergen.

- Bemerkelsesverdig

- Til å være et lite land har Norge bemerkelsesverdige tradisjoner i matematikk — det er nok å nevne navn som Niels Henrik Abel, Sophus Lie, Viggo Brun og Atle Selberg, sier Sigmund Selberg, som er professor og instituttleder ved Matematisk institutt på Universitetet i Bergen, til Bergens forskningsstiftelse.

Han leder det nasjonale matematikkprogrammet, som har en ramme på ca. 96 millioner kroner over fire år, der Bergens forskningsstiftelse og Tromsø forskningsstiftelse, som drives basert på gaver fra Trond Mohn, bidrar sammen med UiO, NTNU, UiB og UiT.

Vil opp i øverste liga

- Med Abelprisen har norsk matematikk også fått en veldig synlighet internasjonalt. Prosjektet til Bergens forskningsstiftelse gir oss en enestående mulighet til ytterligere å styrke forskningen i matematikk ved norske universiteter og til å komme opp i øverste liga internasjonalt, sier Selberg.

- Vi vil kunne knytte matematikkinstituttene i de fire byene tettere sammen. Vi får også en flott mulighet til å invitere fremragende internasjonale forskere til å gi seminarer og kurs på tidsaktuelle matematiske tema og å initiere samarbeid mellom forskere internasjonalt.

Er du interessert i forskningsnyheter om matematikk, teknologi og realfag? Følg Titan. uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt

Kategori (smånytt):