Artikkel

Full spenning og action i «Skjelvet»

Full spenning og action i «Skjelvet»

Skjelvet/The Quake. Filmplakat: Fantefilm/Fiksjon.
Skjelvet/The Quake. Filmplakat: Fantefilm/Fiksjon. 

Onsdag var det en lukket forehåndsvisning av den norske storfilmen Skjelvet for ansatte og studenter ved Institutt for geofag. Filmen har premiere på kinoer 31. august. 

Settingen er den geologiske forhistorien til Oslo-området, som har vært preget av store omveltninger, vulkansk aktivitet, riftdannelser og jordskjelv.

Skjelvet er en spenningsfilm som tar opp tråden jordskjelv, med utgangspunkt i et jordskjelv som skjedde 23. oktober 1904.

Den gang hadde jordskjelvet styrke 5,4 på Richters skala og forårsaket store ødeleggelser, men ikke tap av menneskeliv. Hva hvis et slikt jordskjelv inntraff igjen nå? Og med større styrke?

Instituttleder ønsker velkommen til filmvisning den 29.8.18, Cinemateket.
Instituttleder Brit Lisa Skjelvåle ønsker velkommen til filmvisning den 29.8.18, Cinemateket., Også Bølgen ble vist ved instituttet i 2015. Foto: Gunn Kristin Tjoflot/UiO

Vi følger geologen Kristian Eikjord. Som i forløperen Bølgen er han sentral i varsling av den kommende naturkatastrofen, altså jordskjelvet som snart skal inntreffe Oslo (og kinosalene).

Dette mente noen av de ansatte og studentene etter å ha sett filmen:

  • Skjelvet treffer oss bedre enn Bølgen siden vi kjenner området handlingen foregår – Oslo. De klarer å bruke effekter på nesten Hollywood-nivå. Veldig realistisk film i forhold til hvordan Oslo er bygd. Dramatisk. Må nesten være geolog for å forstå all handling.
  • Veldig bra med faglig introduksjon før visning av selve filmen. Filmen er kanskje ikke så grundig og vitenskapelig, men mye oppveies gjennom kjempespennende handling. Kanskje litt vel mye action? Vi forventer en neste katastrofefilm - skred, eller at en astroide treffer et sted i Norge, eller hva med gasshydrat som eksploderer?
  • Svært gode skuespillerpresentasjoner og gode skuespillere, spesielt Joner som geologen Kristian Eikjord. Men også andre utmerker seg! Pluss for god historie!
  • Skummelt realistisk, du har vært alle steder, det kjennes så nærme...
  • Hvordan vet filmskaperne hvordan et jordskjelv vil se ut i virkeligheten, er det eksplosjoner under jorden og på Ekeberg?
  • Vi ser gjerne en oppfølger av katastrofefilmene om vulkanutbrudd. Hva med Skagerrak-Centered Large Igneous Province (SCLIP), som inkluderer Oslo- og Skagerak-riftene og blant annet områder i Sverige, Skottland, det nordlige England og Nordsjøen. 
    Faglig foredrag på filmvisning den 29.8.18, Cinemateket.
    Faglig foredrag av Marie Keiding ved NGU om jordskjelv i Norge før filmvisningen den 29.8.18 på Cinemateket. Foto: Gunn Kristin Tjoflot/UiO

Faglig innledning

Før filmen ble det holdt en kort introduksjon om jordskjelv i Norge ved Marie Keiding fra NGU. Hun innledet om jordskjelvet som traff Oslo i 1904. Et jordskjelv i dag kan forårsake mye skade siden byen er mer tettbygd nå, det er høyere hus, mer folk. Men det er også liten risiko for et så kraftig jordskjelv som i Skjelvet, med anslagsvis styrke 8 på Richters skala. 

Se også 

Kategori (smånytt):