– Å se så mange her, gjør det lett å ha høye forventninger til fremtiden

Jan Tore Sanner, Christin Borge, MAT1100U
Spente elever før første forelesning sammen med statsråd Jan Tore Sanner, prorektor Gro Bjørnerud Mo, instituttleder Geir Dahl og foreleser Christin Borge. Foto: Nils Voje Johansen/UiO

Skoleelever fra videregående tar mattekurs på UiO - der traff de kunnskapsministeren.

Statsråd Jan Tore Sanner besøkte nylig skoleelever som skal ta matematikkemnet MAT1100U – Kalkulus ved Universitetet i Oslo. En opplagt statsråd fikk snakke med studenter som har tatt emnet og elever som skal ta det i år.I alt var over 50 elever fra 15 videregående skoler i Oslo og Akershus pluss én fra Vestfold kvalifisert og møtte til første forelesning.

Statsråden ble ønsket velkommen til Universitetet i Oslo av prorektor Gro Bjørnerud Mo og instituttleder Geir Dahl.

MAT1100U tilbys av Matematisk institutt, men er en del av elevenes opplæring i skolen. For å kvalifisere seg, må de ha gjort seg ferdig med både R1 og R2 til minst karakteren 5 mens de fortsatt går på videregående skole.

Ikke bare umiddelbar nytteverdi

Utdanningsetatene i Oslo og Akershus gir elevene gratis lærebok og et stipend til dem som fullfører emnet. Første forelesning ble innledet med at statsråd Sanner ønsket elevene velkommen og poengterte at Norge trenger både breddekompetanse og spisskompetanse i matematikk.

Jan Tore Sanner, MAT1100U
Jan Tore Sanner snakket til elevene om å drives av en lengsel etter å løse det ingen tidligere har klart. Foto: Nils Voje Johansen/UiO

– Vi trenger spisser som ikke nødvendig motiveres av den umiddelbare nytteverdien av arbeidet. Som kanskje heller drives av en lengsel etter å løse det ingen har klart før, sa han. – Å se så mange her, gjør det lett å ha høye forventninger til fremtiden.

Sanner avsluttet sin hilsen til elevene med ord som pekte langt fremover:

– Er det noe vi gjør i dag som samfunn som kan legge til rette for at det om 30 år – om hundre år – kan komme et gjennombrudd som løser et problem mennesket strever med? Når jeg er sammen med dere, tenker jeg nettopp at vi gjør noe slikt. At vi gjør noe riktig. Så lykke til videre med arbeidet og studiet.

Instituttleder Geir Dahl ga Sanner en bok som omtaler Niels Henrik Abels hovedverk, Parisavhandlingen. Denne boken var nettopp et arbeid som pekte langt frem i tid. I tillegg til sin matematiske betydning bærer den også på en spennende historie – den ble oversett av matematikerne Legendre og Cauchy, mistet av det franske vitenskapsakademi, funnet, men stjålet av en betrodd medarbeider før den kom til rette igjen i Firenze på 1950-tallet.

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi? Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt

Møtes ukentlig

Det var en meget ivrig og entusiastisk gjeng som var samlet til Christin Borges starte første forelesning om komplekse tall. Hver onsdag kveld frem til slutten av april skal elevene nå møte universitetsmatematikk – og det blir mye hardt arbeid, men også mye moro.

Elevene kommer dette året fra følgende videregående skoler: Asker, Bjertnes, Elvebakken, Foss, Kristelig Gymnasium, Lillestrøm, Mailand, Nes, Nadderud, Nydalen, Oslo katedralskole, Sørumsand, Thor Heyerdahl, Ullern og Valler. Vi ønsker dem lykke til!

Er du interessert i mer informasjon om MAT1100U, ta kontakt med Nils Voje Johansen.

Mer om matematikk på Titan.uio.no:

Kategori (smånytt):