Artikkel

Har du sett en kolibri i hagen?

Har du sett en kolibri i hagen?

Dagsvermer

Dagsvermeren kan "stå stille" i lufta mens den suger nektar akkurat som kolibrier. Foto: Roger Culos/Wikimedia Commons

En stor, nektarsugende sommergjest i norske hager forveksles med kolibri. – Likheten er slående, sier insektforsker.

La oss bare slå det fast med én gang. Nei, kolibrier finnes ikke i Norge. Vi befinner oss på "feil" kontinent. De karakteristiske fuglene lever kun på de amerikanske kontinentene og ville heller aldri overlevd en transatlantisk ferd, selv med hjelp fra medvind. 

Så hva er det folk har sett når de hevder å ha hatt en kolibri flygende blant nellikene i hagen eller balkongkassa?

Møt dagsvermeren – Macroglossum stellatarum – en stor sommerfuglart og hovedmistenkt i forvekslingssaken. Selv en insektsekspert forstår at folk tar feil.

– Likheten er slående, fastslår entomolog (insektforsker) Hallvard Elven ved Naturhistorisk museum. 

– Dagsvermeren har størrelse og fasong som en kolibri og oppfører seg på akkurat samme måte. Den flyr hurtig fra blomst til blomst og står stille i luften foran hver blomst mens den lepjer i seg nektaren ved hjelp av en lang tunge. De korte vingene slår så raskt at de bare sees som en tåke. Den har til og med en liten stjert bakerst, bestående av svarte og hvite hårdusker.

Innbydende sommer

– Dagsvermeren er vanligvis veldig sjelden i Norge, den overlever ikke vinteren her. Så de individene man ser her til lands, er migranter sørfra – eller de er avkom av migranter som har utviklet seg i Norge i løpet av sommermånedene.

– De siste årene har det imidlertid vært to store invasjoner av dagsvermere til Norge, først en i 2006 og nå en i 2018. Også årene i mellom har den vært vanligere å se enn normalt, forteller Elven. 

Naturhistorisk museum (NHM) har i løpet av sommeren fått flere henvendelser om dagsvermer-observasjoner, og Elven er klar i sin sak om hvorfor. 

– Vi kan nok takke den eksepsjonelt varme sommeren for årets invasjon av dagsvermere. Også flere andre sommerfugler som vanligvis er svært sjeldne, har hatt et særdeles godt år i år, blant annet den vakre dagsommerfuglen sølvkåpe, sier han.

– Vi kan garantert forvente hyppigere invasjoner av sydlige arter i årene som kommer, i takt med at kloden blir gradvis varmere.

Tilpasningsdyktige

Zoolog Petter Bøckman ved NHM skyter inn at dagsvermeren sammen med kolibri utgjør et godt eksempel på konvergent evolusjon. Det vil si at fjernt beslektede arter uavhengig utvikler like egenskaper for å tilpasse seg et likt miljø. 

– Begge spiser samme mat på samme måte og dermed likner de, selv om kolibri og dagsvermer stammer fra dyregrupper som er så forskjellige som det går an.

Har du sett en dagsvermer, må du gjerne registrere observasjonen på artsobservasjoner.no

Mer på Titan.uio.no:

Kategori (smånytt):