På vei til verdens største solcellefirma

Studenter og ledere på vei til Kina
Andrej Kuznetsov (t.v.), Junjie Zhu, Xinwei Sun, KaiqiI Xu, Henrik Hassel og Kjetil Karlsen. Fredrik Arnesen Stulen var på utveksling i Australia da bildet ble tatt. Foto: Hilde Lynnebakken/UiO

Både studenter og forskning fra UiO finner veien til Kina i sommer.

UiO har samarbeidet med kinesiske kolleger om solcelleforskning i en årrekke. Nå bærer samarbeidet også frukter i form av studentutveksling. For første gang skal UiO-studenter ha internship i det kinesiske selskapet Jinko Solar, som er verdens største innen solceller.

I to uker i juli skal fem studenter fra Norge jobbe på Jinkos forsknings- og utdanningssenter i Haining, omlag 100 kilometer fra Shanghai. Studentene får også besøke selve produksjonsanlegget.

Prøver ut ny teknologi

Oppholdet ved Jinko er mulig takket være finansiering gjennom INTPART (internasjonale partnerskap)-ordningen. Det norsk-kinesiske solcellesamarbeidet ble etablert i fjor.

En teknologi som kinesiske og norske forskere sammen har utviklet, er under utprøving ved Jinko:

— Vi har utviklet en metode for å lage struktur i overflaten av solcellene, forteller Andrej Kuznetsov.

Effektivt med opp-ned-pyramider

En glatt silisium-overflate reflekterer rundt 30 prosent av sollyset. Med riktig struktur i overflaten kan refleksjonen reduseres nærmest til null. Det betyr økt effektivitet for solcellene.

Opp-ned-pyramider har vist seg å være en veldig effektiv struktur. Dette har vært kjent i forskningen, men ved UiOs MiNaLab klarte forskerne sammen med kinesiske kolleger å lage en produksjonsmåte som gir den rette pyramideformen.

— Vi har funnet ut at i et bad med en bestemt løsning av nanopartikler får vi etset fram den riktige overflaten, sier Kuznetsov.

Han forteller også at Jinko har bygget et eget laboratorium og satt sammen et team av forskere for å videreutvikle teknologien og undersøke om det er mulig å skalere den opp til industriproduksjon.

Les mer om solceller: