Jo Klaveness er nordmannen med flest internasjonale patenter

Jo Klaveness, farmasi
Jo Klaveness er professor ved Farmasøytisk institutt. Foto: Gunhild M . Haugnes, UiO.  Bruk bildet.

Jo Klaveness er den nordmannen som pr. i dag har flest gjeldende internasjonale patenter, skriver TU. Klaveness er professor ved Farmasøytisk institutt og er oppført som oppfinner i hele 143 patentfamilier.

Klaveness eier i dag blant annet det lille selskapet Drug Discovery Laboratory, som holder til i Forskningsparken i Oslo.

Klaveness ble introdusert for betydningen av immaterielle rettigheter da han begynte i familiebedriften Nygaard & Co, senere Nycomed, i 1983, skriver TU. Han var i Nycomed frem til 1994, da hadde han jobbet seg opp til å bli assisterende forskningsdirektør i bedriften. Etter dette gikk han inn i et fulltids professorat ved Universitetet i Oslo, men fortsatte også å jobbe som konsulent for Nycomed.

Patenter i legemiddelselskaper

Klaveness er også oppfinner bak flere av patentene til andre norske legemiddelselskaper, blant annet til det norske selskapet Omegatri. Selskapet eier unik teknologi som gjør det mulig å produsere omega-3-tabletter som ikke gir sure oppstøt og ekkel ettersmak.

Omegatri ble etablert i 2008 av Klaveness og professor Pål Rognved ved Farmasøytisk institutt. Den daværende mastergradsstudenten Tina Lien Vestland kom til bedriften som produktsjef i 2010.

I 2013 ble Jo Klaveness kåret til Årets foreleser på MN-fakultetet. Fagutvalget ved farmasøytisk institutt, som nominerte Klaveness til prisen, trekker fram hans arbeid med emnet “Utvikling av nye legemidler” - som hovedgrunn for nominasjonen.

Mer informasjon:

Les om Jo Klaveness og patentene hans på TU.no

Les mer på Titan.uio.no:

Sikter globalt med gelatinfrie omega 3-tabletter

Jo Klaveness ble årets foreleser (2013)

Kategori (smånytt):