Fersk bok om istiden på listen over årtusenets beste bøker

Geir Hestmarks bok om istidens oppdager er kåret til en av de ti beste skandinaviske sakprosabøkene utgitt i dette årtusenet.

Geir Hestmark
Geir Hestmark.

Kåringen er et samarbeid mellom Norsk Litteraturfestival, Morgenbladet, danske Weekendavisen, svenske Aftonbladet og nettstedet Broen.xyz.

Dette skriver juryen i sin begrunnelse: "Geir Hestmarks biografi om istidens oppdager, Jens Esmark, er en forbilledlig studie som hever geologiens vitenskapshistorie til et nytt nivå. Boken får frem nytt stoff og løfter frem en sentral, men likevel lite kjent oppdagelse og mannen bak. Viktig og velskrevet om hvordan isen formet de norske fjellene, samtidig som oppdagelsen settes inn i norsk og europeisk historie."

Jens Esmark, Istidens oppdager

Geir Hestmark er professor ved UiOs Institutt for biovitenskap og har brukt 12 år på boka. Les mer i Titans sak fra utgivelsen: – Han hadde slett ingen planer om å oppdage Istiden

Vinnerlisten er som en katalog over saker som brenner i vår tid, skriver Morgenbladet. De ti bøkene handler om krig og konflikt, klassereiser, skogen, holocaust, store oppdagelser, ny viten og gamle forbrytelser. Se hele vinnerlisten her.

Klassekampen kaller Hestmarks bok den store overraskelsen på listen ettersom den først kom ut i fjor.

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi? Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt

Kategori (smånytt):