Artikkel

Bli med på en reise til Jordens indre

Bli med på en reise til Jordens indre

GEO-onsdag
Illustrasjon GEO-onsdag/UiO

Platetektonikk er en fascinerende historie om platene som beveger seg på Jordens overflate. De glir fra hverandre og danner ny havbunnskorpe, kolliderer og danner fjellkjeder eller beveger seg sidelengs i forhold til hverandre.

På UiOs GEO-onsdag i april vil professor Trond Helge Torsvik fortelle om koblingen mellom platetektonikk og prosesser i den dype jorden.

I Jules Vernes roman Reise til Jordens indre entrer ekspedisjonen Jordens indre gjennom en vulkan på Island og returnerer til overflaten via en vulkan i Italia. Dette er imidlertid en fantasireise; det dypeste borehullet i verden er bare 12 kilometer dypt.

Ved hjelp av seismologi kan vi likevel kartlegge Jordens indre. Sammensetningen av den dype mantelen kan vurderes ut fra prøver tatt ved aktive varmepunkter (hotspots) eller store vulkanske provinser (supervulkaner) som representerer varmesøyler fra kjerne-mantelgrensen (2900 kilometers dyp).

Hør Torsvik fortelle mer om dette 18. april klokken 12.15 på Realfagsbiblioteket på Blindern. Og les mer om ham her: Kapteinen på "Planet Earth"

Mer på Titan.uio.no:

For små og store forskningsnyheter om realfag og teknologi: Følg oss på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt

Kategori (smånytt):