Artikkel

Høy stemning da Erna åpnet ShareLab

Høy stemning da Erna åpnet ShareLab

Statsminister Erna Solberg ble møtt med en sikkert etterlengtet heftig applaus da hun onsdag åpnet den nye laben for bioentreprenører, ShareLab, i Forskningsparken.

ShareLab, Erna Solberg
En strålende fornøyd Erna Solberg åpnet den nye delingslaben med et kjemisk eksperiment under oppsyn av ShareLabs Esben Nilssen. Foto: Gunhild M . Haugnes/UiO Bruk bildet.

Solberg, som har hatt noen heftige dager i statsministerstolen, ga uttrykk for at hun var glad for være til stede.

 – Næringsrettet forsking er svært viktig for den langsiktige omstillingen fra olje til kunnskapsdrevet industri. Det er nødvendig for å opprettholde velferden vi har i dag. Derfor er slike samhandlingsinitiativer som ShareLab så viktig, sa Solberg, som understreket at regjeringen vil fortsette å støtte initiativrike mennesker med en gründer i ryggmargen.

– Vi har styrket FORNY-ordningen, vi bevilger penger til IKT, bioteknologi og nanoteknologi. Min eneste bekymring er om vi klarer å holde et høyt nok tempo, sa hun.

ShareLab, Erna Solberg
Erna Solberg har ankommet Forskningsparken og får det første glimtet av av ShareLab-lokalene. Foto: Gunhild M . Haugnes/UiO Bruk bildet.

ShareLab er et fullt utstyrt og bemannet laboratorium for entreprenører innen livsvitenskap. Her kan innovative forskere få testet ut ideene sine og forhåpentlig flytte ut derfra med et selskap i kofferten.

I Norge investeres det hvert år nærmere ti milliarder kroner i forskning og utvikling innen livsvitenskap. I Oslo-området er det mange mennesker med lang kompetanse innen feltet. Til tross for dette er antallet bedrifter få og eksporten lav. Dette ønsker man nå å gjøre noe med.

Det er Oslotech/Forskningsparken som eier ShareLab, men en lang rekke partnere er med og støtter initiativet.

Fra start har ShareLab ni håpefulle innovatører på plass - som blant annet utvikler kunstige bein og lager medisiner til kylling.

ShareLab, Erna Solberg
Warren Flood fra Bio-Me forklarer hvordan man kan utvikle spesialtilpasset medisin og kosthold for hver enkelt av oss, basert på bakterieanalyse. Gunhild M . Haugnes/UiO Bruk bildet.

En av disse er Bio-Me, som har spesialisert seg på bakterieanalyse, med utgangspunkt i at hver og en av oss har ulik bakterieflora.

Kunnskap om denne håper de skal bidra til at man kan utvikle verktøy for presis ernæring og medisin - tilpasset den enkelte. Grunder er Morten Isaksen, som har doktorgrad i bioteknologi, fra UiO.

For små og store forskningsnyheter om realfag og teknologi: Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhertsbrevet vårt

Mer på Titan.uio.no:

Ti gode nyheter om livet, helsa og miljøet

ShareLab, Erna Solberg
Statsministeren sammen representanter for tre av institusjonene som støtter ShareLab. Fra venstre Inven2-sjef Ole Kristian Hjelstuen,  viserektor Per Morten Sandset ved UiO og NMBU-rektor Mari Sundli Tveit. Foto: Gunhild M . Haugnes/UiO Bruk bildet.

 

Kategori (smånytt):