Artikkel

Snur hver stein i jakten på verdens største masseutryddelse

Snur hver stein i jakten på verdens største masseutryddelse

Henrik Svensen
Henrik Svensen vil finne ut hvorfor nesten alt liv på jorden forsvant for 252 millioner år siden. Foto: Gunhild M . Haugnes/UiO Bruk bildet.

Kan du med hånden på hjertet si at du aldri har plukket opp en stein fra bakken, holdt den i hånden og beundret dens glatte overflate eller duse farger? Nei. Tenkte meg det.

Sånn starter Henrik Svensen sin nye bok om geologi: Stein på stein. Han konstaterer at mens andre mistet interessen for stein etterhvert, ble han bare mer og mer besatt.  Det har ført ham til en jobb som geolog ved UiO, gitt ham priser for stor formidlingsiver og -evne og ført til flere bokutgivelser.

Stein på stein - som har undertittelen På sporet av den største masseutryddelsen i jordens historie – går 252 millioner år tilbake i tid, til en planet i krise – med enorme vulkanutbrudd, livløst hav og dyr og planter som bukker under.

Henrik Svensen, Stein på stein

Her jakter Svensen på det som kan løse et av de virkelig store vitenskapelige spørsmålene: Hvorfor forsvant 90 prosent av livet på jorden den gangen, under den største av alle masseutryddelser?

Boken er en slags roadtrip der vi følger Svensen på feltarbeid, konferanser og i møte med andre forskere. Nysgjerrigheten og fascinasjonen for stein gjør også "bomturene" på vei mot en ny hypotese til spennende lesning.

Han skriver også levende om akademikeres møte med andre akademikere og angsten for at ens eget forskningsarbeid er betydningsløst sammenlignet med andres.

Boken tar oss frem til vår egen tid, antropocen, og Svensen ser i glasskulen med historien som utgangspunkt. Men vil du vite hvordan det går, må du lese boka...

Mer på Titan.uio.no:

For små og store forskningsnyheter i realfag og teknologi: Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt

Kategori (smånytt):