Tilbyr drop-in-tjeneste i data science

Har du en stor mengde data som du gjerne vil analysere, men vet ikke hvordan? Nå kan du få hjelp gjennom en splitter ny drop-in-tjeneste.

– Det er bare å fylle ut et enkelt skjema, så får man 1-2 times møte med noen som kan hjelpe. Det er omtrent som å bestille time hos legen, sier statistikkprofessor Ingrid Glad.

Ingrid Glad
Ingrid Glad leder innovasjonsklusteret DataScience@UiO. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO Bruk bildet.

Hun leder innovasjonsklusteret i data science som vil administrere den nye drop-in ordningen, med det velklingende navnet DataScience@UiO Advisory Service.

– Doktorgradsstudenter og forskere innen statistikk og informatikk står klare til å hjelpe til med å finne gode verktøy for hver enkelt, slik at de kan utnytte dataene bedre, sier Glad

Lavterskel-tilbud

Datamengden i de aller fleste fagfelt øker dramatisk – ikke bare innen fag som geologi, farmasi og biologi.

– Vi mener det er viktig at samfunnet får nytte av de data som finnes. Det kan øke kvaliteten på forskningen, noe som gjør at man kan ta bedre beslutninger, sier Glad, som understreker at  DataScience@UiO Advisory Service er en lavterskel-tjeneste for alle UiO-ansatte.

Hun påpeker at i mange tilfeller vil det være nok med 1-2 timers konsultasjon, men at drop-in-tjenesten også kan bistå hvis det kreves mer kompliserte metoder for å analysere dataene.

Hjelperne i drop-in-tjenesten er alle tilknyttet de store SFI'ene (Senter for forskningsdrevet innovasjon), SIRIUS og BigInsight. Klusteret DataScience@UiO bygger bro mellom de to sentrene. Noe av målet med drop-in-tjenesten er også å øke kompetansen på data science generelt.

Biostatistikk-suksess

Professor Arnoldo Frigessi, som leder BigInsight, forteller at man de tre siste årene har hatt en lignende ordning for forskere ved Det medisinske fakultet som trenger hjelp i biostatistikk.

– Den er kjempepopulær. Så langt har det gått med omtrent 12 000 veiledningstimer hvert år. Forskerne blir glade for å få hjelp, sier Frigessi, som påpeker at det bare blir mer og mer data innenfor de fleste områder i samfunnet.

– Vi føler et ansvar for at viktige data brukes og utnyttes på best mulig måte. Derfor er slike tilbud viktige, sier han.

Hjelper hverandre, mer innovasjon

Frigessi og Glad mener drop-In-tjenesten vil styrke data science-miljøet ved UiO. De vil også ta initiativ til samarbeid mellom forskningsgrupper, som har data science-spørsmål som ligner hverandre. I neste omgang håper duoen det kan bidra til innovasjon.

– Vi håper det blir en tjeneste hvor alle kan lære av hverandre og at nye ideer kan oppstå som følge av det. Det kan fort resultere i nye forskningsprosjekter, sier Glad.

Aktuelle lenker:

DataScience@UiO
Les mer om drop-in-tjenesten, bestill time her
SIRIUS
BigInsight

Mer på Titan.uio.no:

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi? Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyehtsbrevet vårt.

Kategori (smånytt):