Velkommen til Oslo Life Science 2018

Oslo Life Science

Velkommen til Oslo Life Science 2018

Denne uken går Oslo Life Science-konferansen av stabelen, for tredje år på rad. Det er et samarbeidsarrangement mellom Universitetet i Oslo (UiO) og en rekke andre partnere. Ved UiO har vi pekt ut livsvitenskap som ett av våre tre prioriterte hovedområder, og det er UiOs største enkeltsatsing noensinne. Og sjelden har satsingen på livsvitenskap vært mer aktuell.

årets statsbudsjett fikk Universitetet i Oslo oppstartsmidler til livsvitenskapsbygget, som skal stå ferdig i Gaustadbekkdalen i 2024. UiO:Livsvitenskap er en tverrfaglig satsing innen naturvitenskap, matematikk, medisin, samfunnsvitenskap og humaniora for å bidra til å løse våre store globale samfunnsutfordringer innen helse og miljø. Her skal både Kjemisk institutt og Farmasøytisk institutt flytte inn sammen med andre kjernefasiliteter innen medisin og andre kompetansemiljøer og forskningsgrupper.

Delta på Oslo Life Science 2018

Hele ti arrangementer over fire dager går av stabelen denne uken. Hovedarrangementet i universitetets aula 13. februar presenterer sterke, tverrfaglige forskningsmiljøer og viser en økende kultur for innovasjon innen akademia i tett samarbeid med næringslivet. Blant annet vil vår nye statsråd for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, fortelle om regjeringens bevilgning og satsing for å realisere bygget vårt, som skal bli selve hjertet i livsvitenskapsbyen Oslo – Oslo Life Science City. Hvilke forventninger stilles det til UiO om å skape et enda tettere samarbeid mellom forskning, helseforetak, kommuner og næringsliv?

Arrangementene er åpne for alle, og jeg kan love deg engasjerende innlegg og samtaler. Konferansen avsluttes med en lysvandring i Botanisk hage for hele Oslos befolkning. Arrangementet har vekket stor interesse på Facebook, og vi gleder oss til å vise glimt av livsvitenskap på det som faktisk er Norges første livsvitenskap-eiendom. Ved Naturhistorisk museum får du en opplevelse utenom det vanlige; lær hvordan lys og kulde påvirker dyr og mennesker på ulikt vis, se isskulpturer og lysinstallasjoner. Du kan også ta en romreise gjennom vårt solsystem og få et inntrykk av verdensrommets størrelse sammen med professor Michail Baziljevich og fysikkstudenter.

Kick Off for SPARK Norway

Selv har jeg gleden av å være ordstyrer for SPARK Norways kick-off. Som tredje nasjon i Europa har UiO:Livsvitenskap lansert innovasjonsprogrammet som er basert på det velrenommerte Stanford Spark. Etter en tøff konferanse blant 40 søkere, er seks nye team plukket ut for å få hjelp til å videreutvikle egne ideer innen helserelatert livsvitenskap som skal komme pasienter og samfunn til gode. Over to år skal forskerne få veiledning fra erfarne mentorer fra akademia, sykehus, industri og ventureselskaper. I tillegg følger finansiering, rådgivning og opplæring.

De seks første teamene fra UiO og Oslo Universitetssykehus (OUS) skal under det offisielle avsparksarrangementet presentere det som gjorde at SPARK Norway valgte ut akkurat disse som de første norske SPARKees. Et bredt spekter innenfor biologi, immunterapi, farmakologi og eksperimentell medisinsk forskning, stamcelleforskning, reproduksjonsmedisin og molekylærmedisin.

Målet med SPARK Norway-programmet, som skal lyse ut nye midler hvert år, er å få mer innovasjon ut av grunnforskningen. Teamet som skal jobbe med SPARK Norway ledes av UiO:Livsvitenskap, med administrativ leder Morten Egeberg i spissen. Med på laget har han UiO, OUS og kommersialiseringsselskapet Inven2, i tillegg til livsvitenskapsklynger og -nettverk i Oslo-området.

Flere forskningsnyheter om realfag og teknologi: Følg Titan.uio på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt.

Verdensledende på livsvitenskap

UiOs satser nå målrettet på å bygge opp verdensledende forskning og utdanning som grunnlag for nytt næringsliv innen livsvitenskap. Det krever bredt samarbeid og god kjennskap til kompetansemiljøer i Oslo-regionen, i andre deler av landet og sist, men ikke minst internasjonalt. Det er et stort behov for verdiskaping, fornyelse og omstilling av norsk økonomi, og denne satsingen vil bidra til å sikre Norge et internasjonalt konkurransefortrinn i fremtiden.

Livsvitenskap
Det kommer til å bli spennende å studere innenfor livsvitenskap ved UiO!

Realiseringen av livsvitenskapsbyen Oslo skal gi høyere kvalitet og relevans i forskning og utdanning av morgendagens arbeidskraft. Hadde jeg vært ung i dag, ville jeg definitivt tatt en nærmere titt på hva som er i ferd med å skje på Blindern og i Gaustadbekkdalen. Her kan du se en blant mange andre filmsnutter vi har om hvilke muligheter du har på Universitetet i Oslo. Heldige er de av fremtidens studenter som velger å studere innen livsvitenskap, de vil få en utdanning som gir store muligheter for å bidra til innovasjon og verdiskaping i en fremtidsrettet bransje med stort potensial for å bidra til å løse noen av vår tids store samfunnsutfordringer.

Mer på Titan.uio.no: