Gutteleke eller jenteleke?

Sunniva Rose
Sunniva Rose på Abels tårn på NRK.

Jeg får altså fullstendig mark av den ekstreme kjønningen på leker (og annet).

Ikke det at jeg mener at gutter og jenter er 100 % like, men at hva vi lærer opp barn til å like, kan ha noe å si – vel, det føler jeg meg ganske trygg på at skjer.

Et eksempel innenfor mitt fagfelt er det at før PC-en ble lansert som en gadget man kunne ha hjemme, var det ikke uvanlig for jenter å studere IT (se forresten filmen Hidden figures om "the black computers" – de fargede kvinnene som regnet og programmerte da NASA prøvde å komme seg ut i rommet). Så kom PC-en, og denne ble "selvsagt" brandet som en "gutteleke"... Poff! Nesten ingen kvinner på IT-studier lenger.

Gutta hadde selvsagt lekt og utforsket mulighetene med datamaskiner i mange år før de skulle på universitetet, og selvsagt blir ikke dette et studium for dem som ikke har denne erfaringen – altså jentene.

jeg mener ikke at gutter og jenter er uten noen forskjeller. Det jeg stiller spørsmål ved, er hvorfor vi ikke vil prøve å tilby barna våre "hele spekteret" (av bøker, leker, farger, klær) og ikke bestemme hva de skal like på bakgrunn av hvordan kjønnsorganet deres ser ut?

La oss behandle folk som personer, liksom, uavhengig av om de  er barn eller voksne. De færreste av oss liker vel å bli møtt med masse fordommer basert på hva vi har mellom bena? Vi foretrekker at folk vi møter vil høre hvem vi er og hva vi liker – bli kjent med oss...!

Dette engasjementet førte til deltakelse i God Morgen, Norge på TV 2. Se innslaget og les mer på bloggen Sunnivarose.no. Der kan du også få med deg et triks for å skille gutte- og jenteleker.

Mer på Titan.uio.no: