Hva er jordskjelv?

Jordskjelv
Det er langt over én millon jordskjelv i verden hvert år, men bare en liten del av dem gjør alvorlig skade. Foto: Colourbox

Hva er jordskjelv?

Vi hører mest om jordskjelv når katastrofen inntreffer, men de kan også være små og ufarlige. Senest 6. februar var det et i Norge.

Hvilken fart har et jordskjelv? Kan det bevege seg sakte? Hvorfor ble Mount Everest lavere i 2015? Og kan jordskjelv forutsies?

Alt du lurte på om jordskjelv og mer til får du forhåpentlig svar på i dette videoforedraget med François Renard, som er professor ved Institutt for geofag på UiO. Han har for eksempel et kart som viser jordskjelvutsatte steder i Norge - det landet i Nord-Europa som har flest skjelv.

Opptaket er fra GeoWednesday 24. januar 2018, og foredraget er på engelsk.

Mer på Titan.uio.no:

Tags:

Livsvitenskap er UiOs største satsing gjennom tidene

– Livsvitenskap handler om helse, miljø og bærekraft

– Hvis folk spør meg, sier jeg at det er livsvitenskap hvis det har med helse, miljø og bærekraft å gjøre, sier Carl Henrik Gørbitz. Han er leder for Universitetet i Oslos største faglige satsing noensinne, på nettopp livsvitenskap.