Hva er jordskjelv?

Jordskjelv
Det er langt over én millon jordskjelv i verden hvert år, men bare en liten del av dem gjør alvorlig skade. Foto: Colourbox

Hva er jordskjelv?

Vi hører mest om jordskjelv når katastrofen inntreffer, men de kan også være små og ufarlige. Senest 6. februar var det et i Norge.

Hvilken fart har et jordskjelv? Kan det bevege seg sakte? Hvorfor ble Mount Everest lavere i 2015? Og kan jordskjelv forutsies?

Alt du lurte på om jordskjelv og mer til får du forhåpentlig svar på i dette videoforedraget med François Renard, som er professor ved Institutt for geofag på UiO. Han har for eksempel et kart som viser jordskjelvutsatte steder i Norge - det landet i Nord-Europa som har flest skjelv.

Opptaket er fra GeoWednesday 24. januar 2018, og foredraget er på engelsk.

Mer på Titan.uio.no:

Tags:

Deltakere på CEES-konferansen i 2017

Avdekket torskens genom og "avslørte" svartedauden

Forskerne ved Senter for økologisk og evolusjonær syntese (CEES) har levert banebrytende forskning og mer enn 1450 vitenskapelige artikler om torskens genom, pesten i Europa, pingviner og klimaendringer, vikingenes torskehandel osv i løpet av ti år. Senteret har også vært god butikk: I tillegg til grunnfinansieringen fra Forskningsrådet, kom det inn rundt 100 millioner årlig i eksterne prosjektmidler mot slutten av senterets driftsperiode.

RobertLyleBarn

Pregnant women’s short-term use of paracetamol may protect the fetus

Researchers at the University of Oslo and the Norwegian Institute of Public Health have earlier found a link between pregnant women's long-term use of paracetamol, which is one of the world's most commonly used medications, and an increased incidence of ADHD among their children. But when pregnant women use only a little paracetamol, the incidence of ADHD among their children is reduced.