Ti minutter kan avgjøre valg av utdanning

Åpen dag 2017
Realfag er mer variert enn du kanskje tror. Dette er fra Åpen dag 2017. Foto: Simen Kjellin/UiO

Ti minutter kan avgjøre valg av utdanning

Hva driver egentlig forskerne med på UiO? Hva har matematikk med musikk å gjøre, og kan realfag redde helsen din? Svarene kommer på Åpen dag.

De har bare ti minutter på seg. I løpet av drøyt 90 miniforelesninger skal noen av UiOs beste forskere og forelesere fortelle ungdom i videregående skole hva de jobber med og få flest mulig av dem til å søke seg hit. Her er programmet for Åpen dag.

Enten du skal dit eller bare er interessert i gode historier om realfag og teknologi, her er saker Titan har skrevet om foredragsholderne og/eller temaene:

En pille for alt som er ille?

Legemidler er det viktigste verktøyet vi har for å bekjempe sykdom. Er det "trygt" å bruke legemidler, og bruker vi dem egentlig "riktig"? Foreleser: Karin Svensberg.

Dyrenes historie

Dinosaur, UiO-festivalen
Foto: Colourbox

Hvorfor ser dyrene ut som de gjør? Hva kan vi finne ut om vikingenes dyr ved å se på gammelt DNA? Og bli kjent med sjømonstrene paleontologene har funnet på Svalbard. Forelesere: Eirin Bruholt, Jørn Hurum og Sanne Boessenkool.

Klima og miljø i Arktis

I Arktis pågår en kamp som er avgjørende for klimaet vårt. På overflaten ligger isbreene som risikerer å kalve når temperaturen stiger. Bølgene vasker oljesøl inn under den berømte iskanten. Og under overflaten slåss mikroalger mot plast. Forelesere: Simon Kline, Atle Jensen og Christopher Nuth.

Grunnforskning: den rene vitenskapen

Lurer du på hva universet består av? Og hvilken stjerne som er nærmest oss? Vi utforsker universets minste bestanddeler, symmetrier og likninger, og Sola. Forelesere: Eli Bæverfjord Rye, Christin Borge og Mats Carlsson.

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi? Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt

Antibiotikabruk fører til antibiotikaresistens

syk, forkjølet, medisiner, antibiotika
Foto: Colourbox

Antibiotika er legemidler som bekjemper infeksjoner, men for mye bruk og unødvendig bruk fører til antibiotikaresistens. Hvem bruker antibiotika i Norge, og hvem bruker mest? Brukes egentlig antibiotika "riktig"? Foreleser: Hege Salvesen Blix.

Matematikken bak musikken, Mannen og medisinen

Matematikk danner grunnlag for alt av realfag. Når faller Mannen? Hvorfor klinger noen toner godt sammen, men ikke andre? Er det bare noe vi er lært opp til, eller har det med fysikk og matematikk å gjøre? Hvordan kan matematikk brukes til å finne fram til nye medisiner? Forelesere: Alexandra Emhjellen, Johannes Skaar og Benedicte Ofstad.

Realfag redder helsa

Bli kjent med CRISPR, genteknologien som nå revolusjonerer medisinen. Renses hjernen når vi sover? Visste du at medisin stadig oftere skreddersys for nettopp din kropp?  Forelesere: Helene Sørum Kristiansen, Kent-Arne Mardal og Erlend Egeland Johannessen.

Big data: Hva er likheten mellom epigenetikk og bildegjenkjenning?

Alle forskningsfelt utnytter nå i stadig større grad stordata - de enorme informasjonsmengdene som konstant samles inn. Hvordan kan IT-folk med sine dataprogrammer finne ut hvorfor du er syk? Hvordan kan gravide være sikre på at medisinen de tar, ikke skader ungen? Og hvordan lure en algoritme til å tro at en skolebuss er en struts? Forelesere: Geir Kjetil Sandve, Kristina Gervin og Gudmund Hermansen.

Kunstig intelligens og hjerneforskning

Kan vi regne ut hvordan vi tenker? Hjerneforskere mener at dette er mulig. Med seg på laget har de smarte algoritmer, kraftige datamaskiner og kjente lover fra fysikken. Forelesere: Esten H. Leonardsen, Solveig Næss og James Catmore

Verdensrommet: gravitasjonsbølger og nøytronstjernekollisjoner

Planeten Mars
Foto: Colourbox

Vi tror vi vet hvordan universet ble til og hvordan grunnstoffene kunne oppstå. Men vet vi så mye som vi tror? Svaret kan finnes i stjernene. Vi titter på noen av de vitenskapelige gjennombruddene i året som gikk. Forelesere: Barathy Pirabahar, Jørgen Midtbø og Ingunn Wehus.

Det grønne skiftet: Framtida er fornybar

Hvordan oppbevare energi slik at vi kan bruke den når vi trenger den? Nye batterier kan snu opp-ned på energimarkedet. Kan nanoteknologi være løsningen på klimakrisen? Hør mer om hvordan nanoteknologi kan brukes i solceller. Og hvilken rolle spiller intelligente IKT-løsninger i det grønne skiftet? Forelesere: Torunn Kjeldstad, Frank Eliassen og Sabrina Sartori.

Gard Thomassen

Forskningsdataenes sikre hule

IT-revolusjonen har gitt forskerne nye, slagkraftige verktøy og har ført til store gjennombrudd. Manglende tilgang på sikre datasystemer har imidlertid vært en bremsekloss.
    Hunnene av den sørlige vågehvalen kan veie opptil 14 tonn, men nå er de blitt magrere.

Endelig enighet om at den sørlige vågehvalen er blitt avmagret

De sørlige vågehvalene, som lever i havområdene rundt Antarktis, har vært gjennom en kraftig avmagring etter 1988. Men det skulle ta 11 år med diskusjoner, og til sist en heftig innsats fra norske statistikere, før Den internasjonale hvalfangstkommisjonen kom fram til den konklusjonen.

Brecht Verstraete og Hugo de Boer

Identifiserer planterester ved hjelp av "strekkoder" i DNA

Hugo de Boer og Brecht Verstraete ved Naturhistorisk museum skal bruke DNA-teknologi og molekylære metoder til å utvikle nye, raskere og enklere metoder for sikker identifisering av planter og planterester. Både tollvesenet og tilsynsmyndigheter i mange land er interessert i denne forskningen, som kan brukes til å avsløre svindel.

Andreas Carlson med de magiske dråpene som gjør at overflater kan endre egenskaper

Ny type materialer har overflate med justerbare egenskaper

Nå kommer en ny type materialer hvor overflatens egenskaper kan varieres ved å justere et magnetfelt. Da kan materialet gjøre så forskjellige ting som å fjerne biofilmer, pumpe små væskestrømmer, flytte små partikler – eller fungere som et lim som slås av og på.