Artikkel

Avduker 50 millioner år gamle fossile løvtrær fra Svalbard

Avduker 50 millioner år gamle fossile løvtrær fra Svalbard

Andreas Løvold (t.v.) og Nils-Petter Bergersen
Gartnerne Andreas Løvold (t.v.) og Nils-Petter Bergersen fra Botanisk hage, utstyrt for fossilekspedisjon til Longyearbreen i august 2016. Foto: Hans Arne Nakrem/NHM

Torsdag 21. desember åpner Botanisk hage en hard, 250 kilo tung julegave fra sin venneforening. Bli med når 50 millioner år gamle fossile blader skal avdukes i Palmehuset.

En stor steinplate med fossile avtrykk fra løvtrær som vokste på Svalbard for 40-50 millioner år siden, skal nå stilles ut i Evolusjonsrommet i Palmehuset i Botanisk hage. Bladene på steinen er til forveksling like blader fra nålevende slektninger.

Steinen ble funnet foran Longyearbreen i 2015 av Botanisk hages gartnere. Året etter dro to av gartnerne tilbake for å sikre og klargjøre steinen for transport. I år ble steinen fraktet over snø til kai i Longyearbyen, videre over Barentshavet til Tromsø og så med bil til Naturhistorisk museum på Tøyen i Oslo.

Alle er velkommen til å overvære avdukingen av fossilet 21. desember kl. 14.00. Det blir også premèere på dokumentarfilmen 78 grader nord, som handler om prosessen med å bringe trebladfossilet til Oslo.

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi? Følg oss på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt.

Mer på Titan.uio.no:

Kategori (smånytt):