Et førjulsdøgn i Paris

Svein-i-ambassaden
UiOs rektor Svein Stølen holder tale i den Norske ambassaden i Paris ved markeringen av 150-årsdagen for Kristian Birkelands fødsel.

Et førjulsdøgn i Paris

I en by vakkert pyntet til jul har jeg hatt gleden av å delta på markeringen av Kristian Birkelands fødselsdag. Det skjedde i den Norske ambassaden i Paris. I løpet av et lite døgn fikk vi også besøkt Université Paris Diterot og  Det norske universitetssenteret i Paris.

Dette har vært et år i Kristian Birkelands ånd. Denne bemerkelsesverdige vitenskapsmannen og innovatøren, som levde for mer enn 100 år siden, har gjennom hele året blitt feiret rundt omkring i verden. Jeg har hatt gleden av å være med på noen av disse markeringene.

Tokyo

For meg startet markeringen i Japan i april der tema var den vitenskapelige arven etter Kristian Birkeland – verdens første romforsker.  Det ble store dager for Universitetet i Oslo da vi, på den Norske ambassaden i Tokyo, undertegnet en omfattende samarbeidsavtale om romforskning med NASA og JAXA, romfartsorganisasjonene i henholdsvis USA og Japan. Det hører også med til historien at Kristian Birkeland døde under tragiske omstendigheter i Tokyo i juni 1917, altså for litt over 100 år siden.

Oslo

Her i Norge hadde vi en hel uke med Birkeland-arrangementer. Disse arrangementene ble til gjennom et omfattende samarbeid mellom Yara, Det Norske Vitenskapsakademi, Norsk romsenter, Teknisk museum og Universitetet i Oslo. Hovedarrangementet, som foregikk i Universitetets Aula, var viet arven etter oppfinneren eller innovatøren Kristian Birkeland. Det bør være vel kjent for de fleste at det var Kristian Birkelands oppfinnelser som gjorde at Norsk Hydro, nå Yara, kunne starte gjødselproduksjon på Notodden i 1905.

Yara er i dag et imponerende selskap med aktiviteter over hele verden. Det er særlig hyggelig å registrere at Birkelands ånd fortsatt lever i Yara. En av Yaras siste innovasjoner, et autonomt elektrifisert containerskip, er oppkalt etter Kristian Birkeland. Skipet, som har fått navnet Yara Birkeland, skal etter planen settes i operasjon i løpet av et par år.

Jean Lilensten
Jean Lilensten i den Norske ambassaden i Paris. Foto: Morten Dæhlen

Paris

I går, 13. desember, var det 150 år siden Kristian Birkeland ble født. Gårsdagen ble markert, både i Oslo og Paris. På Teknisk museum i Oslo ble blant annet Alv Egelands ferske bok om Kristian Birkeland lansert.

Hvorfor tok ambassadør Rolf Einar Five ved den Norske ambassaden i Paris initiativet til en slik markering? Svaret er selvfølgelig Birkelands koblinger til Frankrike. Som ung forsker besøkte Kristian Birkeland selveste Henri Pioncaré i Paris. De etablerte et nært samarbeid og i 1902 ble Pioncaré æresdoktor ved Universitetet i Oslo etter forslag fra Birkeland. Kristian Birkeland skrev mange av sine  vitenskapelige arbeider på fransk og i 1905 var det fransk kapital som gjorde det mulig å realisere Norsk Hydro.

Svein Tore Holsether, administrerende direktør i Yara, snakket varmt om Birkelands betydning for Yara, både i 1905 og i dag. Astrofysikeren Jean Lilensten, kjent for sin planeteralla, gav oss et engasjert innblikk i Birkelands vitenskapelige univers. Universitetet i Oslo var også hjertelig tilstede med en glitrende tale av rektor Svein Stølen.

Hvem var Kristian Birkeland?

Han var selvfølgelig professor i fysikk på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet ved Un'iversitetet i Oslo – det fakultetet jeg har hatt gleden av å lede i snart 5 år. Det er skrevet flere bøker om Birkeland. Den ferskeste, som ble lansert i går, er skrevet av Alv Egeland. Pål Brekke har også skrevet bok om Birkeland i høst. Kristian Birkeland er kanskje mer kjent utenfor Norge enn i Norge. Vil man lese om Kristian Birkeland med et blikk utenfra kan jeg anbefale Lucy Jagos bok.

Når man først er i Paris!

Dette blogginnlegget handler mest om Kristian Birkeland, men når man først er i Paris fikk vi med oss et par andre ting også. Hos Det norske universitetssenteret i Paris presenterte direktøren, Josh. Hjellbrekke senteret og han krydret sin presentasjon med  interessante analyser omkring forskjeller og likheter mellom Frankrike og Norge.

Vi fikk også til et besøk på Université Paris Diterot og de gav oss et godt og interessant innblikk i dette universitetets virksomhet. Université Paris Diterot er medlem av The Guild of European Research-Intensive Universities – et nettverk av universiteter over hele Europa. Universitetet i Oslo er også en del av dette nettverket, som består av 19 universiteter.

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi? Følg oss på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt.